Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Mp:s krav för att Sverige ska gå med i Nato

Publicerad:
Miljöpartiets Daniel Ekelund och Johanna Ghattas skriver vilka krav de anser måste uppfyllas för att Sverige ska kunna gå med i Nato. Foto: Virginia Mayo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Rysslands brutala invasionskrig mot Ukraina har ritat om den säkerhetspolitiska kartan. Sverige försöker kasta sig in i Nato - men priset för medlemskapet i försvarsalliansen har redan varit högt. I onsdags tog riksdagen ytterligare ett steg genom att en majoritet röstade för anslutning till Nato.

Ett svenskt medlemskap i Nato är den största försvars- och säkerhetspolitiska omsvängningen i modern tid. Det är ett beslut som kommer få långtgående konsekvenser för Sverige som land - både idag och under en oöverskådlig tid framöver. Vändningen gjordes hastig i ett krigsdrabbat Europa, och brådskan har präglat hela processen.

Miljöpartiet röstade nej. Vi tror fortfarande att Sveriges förutsättningar att verka för fred, demokrati och nedrustning i världen är bättre om vi står utanför försvarsalliansen. Riksdagen godkände dessutom regeringens förslag utan att ställa några krav.

De här kraven har Miljöpartiet inför medlemskapet:

- Säkerställ att inga kärnvapen förs in på svenskt territorium.

Kärnvapen på svensk mark skulle underminera vår möjlighet att driva på det globala nedrustningsarbetet som krävs för att undvika de konsekvenser för människor, miljö och hälsa som ett kärnvapenangrepp skulle få. Vi vill istället se ett lagstadgat förbud mot kärnvapen på svensk mark. Det skulle dessutom minska hotbilden mot Sverige och ligga i linje med våra grannländer, som har liknande regelverk.

- Inför principen om ”No first use” i Nato.

Nato-principen om ”First use” tillåter alliansen att, som första aktör i en konflikt, introducera kärnvapen. Principen försvårar globala nedrustningsinitiativ eftersom den medför att ett överhängande hot om kärnvapen alltid kvarstår. Miljöpartiet vill att Nato i stället följer principen om ”No First Use” som innebär att Nato aldrig får vara först med att använda kärnvapen.

- Säkerställ att Sverige ingår i en allians av demokratier - inför ett demokratikrav i Nato.

Vi har de senaste månaderna kunnat följa en fars där den svenska regeringen i fråga efter fråga tvingats vika ner sig för den auktoritära regimen i Ankara. Den turkiske despoten ställer krav på krav och regeringen verkar vilja göra allt för att blidka Turkiet. Redan innan inträdet i Nato har Sverige fått en försmak på hur det är att ingå i en militärallians med icke-demokratiska länder som fängslar journalister och oliktänkande, kontrollerar sina medier och universitet och kränker mänskliga rättigheter. Nato måste införa ett demokratikrav, så att bara länder som uppfyller grundläggande demokratiska kriterier ska få vara medlemmar.

Camilla Hansén (MP), riksdagsledamot från Örebro län

Pia Frohman (MP), regionpolitisk talesperson, Lekeberg

Daniel Ekelund (MP), oppositionsråd, Karlskoga

Johanna Ghattas (MP), ledamot i kommunfullmäktige, Degerfors

Monika Aune (MP), ledamot kommunfullmäktige, Nora

Artikeltaggar

ÅsikterCamilla HansénDaniel EkelundDemokratiEuropaInsändareJohanna GhattasKärnvapenKommunfullmäktigeMänskliga rättigheterMiljöpartietNatoRysslandUkraina