Hoppa till huvudinnehållet

Skenande matpriser ger miljonminus i kommunkassan: ”Vi drar inte in på något”

Publicerad:
Kostnaderna för livsmedel väntas bli cirka 10 procent dyrare i år. Arkivbild
Kostnaderna för livsmedel väntas bli cirka 10 procent dyrare i år. Arkivbild Foto: JESSICA GOW / TT

Efter årets första två månader flaggar folkhälsonämnden redan nu för att det finns en risk för ett stort underskott i slutet av året. Det kan komma att handla som mycket som elva miljoner kronor enligt prognosen.

– Det är svårt att sätta en prognos. Det handlar mycket om livsmedelsprisökningar. Alla möter dessa chockökningar och detsamma händer även oss, säger Amanda Lindgren (M), ordförande folkhälsonämnden.

En av de stora posterna för folkhälsonämnden, som är gemensam för Karlskoga och Degerfors, är kosten. Trots att antalet portioner mat faktiskt minskat ökar kostnaderna.

– Vi beställer in stora mängder mat så det blir stora summor, säger Amanda Lindgren. Än så länge kan vi glädjas åt att det inte har spårat iväg på tok för mycket. Vi går 155 000 kronor minus på livsmedel, säger Amanda Lindgren.

2022 var prisökningarna 17 procent och året dessförinnan var de på sju till åtta
Ulrika Lundgren

De grossister som förvaltningen använder sig av kommer att göra höjningar under året vilket innebär merkostnader beroende på hur inflationen ser ut. Höjningarna görs fyra gånger per år enligt upphandlingen.

– Det är svårt att veta vad slutprislappen blir. Men det vi kan vara trygga i är att vi inte sänker kvaliteten på maten och vi drar inte in på någonting. Det här är inget vi skär ned på för det är viktigt att elever och de på våra boenden får god och näringsrik mat, försäkrar Amanda Lindgren.

Stora prisökningar 2022

Underskottet som prognosen gäller stäms av med den budget som är satt för folkhälsonämnden och nämnden har ett så kallat köp- och säljsystem där de får betalt för vissa av sina verksamheter i efterhand. Samtidigt ser prognosen för prisökningar av livsmedel ser ut att öka med cirka 10 procent i år.

– 2022 var prisökningarna 17 procent och året dessförinnan var de på sju till åtta, berättar Ulrika Lundgren, chef för samhälle- och serviceförvaltningen.

– Mycket beror på världsläget, inflikar Amanda Lindgren.

Kostenheten jobbar mycket med vilka råvaror som är i säsong och med att minska svinn för att jobba ned kostnaderna men det finns saker de inte kan påverka. Ett problem som de dras med är att beställda varor inte kommer.

– Vi har leveranser som inte blir av. Världsläget, som Amanda säger, påverkar. Det finns en begränsad tillgång av många produkter. Då är det inte priset som avgör utan att det inte finns, säger Ulrika Lundgren.

Något annat som märks av är att det går åt mer mat i skolan nu än tidigare.

– Inte i förskolan men för barn och unga. Det märks på måndagar och på fredagar, berättar Ulrika Lundgren.

Artikeltaggar

Amanda LindgrenBudgetarDegerforsKarlskogaLivsmedelMatMat och dryckNämnderUlrika Lundgren

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.