Hoppa till huvudinnehållet

Varning: Extra förrädiska vårisar i år

Publicerad:
Solen kan påverka isen på djupet utan att det syns på ytan vilket gör vårisarna oförutsägbara. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Vårisarna kan alltid vara förrädiska, men i år krävs extra stor försiktighet. Det extremt varierande vädret där snö, tö, regn, kyla och hårda vindar avlöst varandra under stora delar av vintern har gjort bärkraften i isarna svårtolkad.

I norr är isarna fortfarande stabila men i Mellansverige finns det enligt Issäkerhetsrådet anledning att vara extra försiktig. Isarnas tjocklek och kvalitet är mycket varierande och ett flertal allvarliga drunkningshändelser har också rapporterats den senaste tiden.

”Sol och många plusgrader tär på isen trots minusgrader på nätterna. Efter en kall natt kan isen upplevas som mycket stark, men den kan snabbt tappa styrka under dagen när solen och temperaturen stiger”, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, i ett pressmeddelande.

När isen försämras och mjuknar kan det snabbt bli mycket farligt och svårt att ta sig upp om man går igenom. Försämringen kan gå på så lite som 15–20 minuter. Ofta försvagas isen först på grunt vatten närmast land, vilket kan göra det svårt att ta sig tillbaka till land.

Det är därför viktigt att säkerställa att det finns säker is tillbaka till land, helst till en skuggad strand.

Årets myckna nederbörd har skapt stora flöden i flertalet vattendrag som kräver extra uppmärksamhet.
Årets myckna nederbörd har skapt stora flöden i flertalet vattendrag som kräver extra uppmärksamhet. Foto: Issäkerhetsrådet
Fakta: Några enkla regler för ökad säkerhet

Fakta: Några enkla regler för ökad säkerhet

Undersök isens hållfasthet innan du går ut på den. Använd ispik eller provborra.

Var aldrig ensam på isen.

Använd säkerhetsutrustning som isdubbar och lättåtkomlig säkerhetslina.

Någon form av flythjälp kan vara avgörande för att rädda liv.

Undvik strömutsatta områden som in-/utlopp och sund.

Om du går igenom, vänd dig om och ta dig upp från det håll du kom.

Källa: Issäkerhetsrådet

Artikeltaggar

RegnSnöSolVäderVind

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.