Hoppa till huvudinnehållet

Minskad skötsel av grönområden får rött ljus

Publicerad:
Nämnden ser det inte som rimligt att sluta sköta vissa områden. Arkivbild.
Nämnden ser det inte som rimligt att sluta sköta vissa områden. Arkivbild. Foto: MAJA SUSLIN / TT

En gedigen rapport från parkenheten visar att samhällsbyggnadsnämnden inte längre har råd att sköta Karlskogas stora grönområden. Det fattas 3,5 årsarbetare och förslaget var att ta bort nästan 3500 skötseltimmar.

– Vi valde att säga nej till liggande förslag och istället söka 2,2 miljoner från kommunfullmäktiges verksamhetspott. Det var vi överens om över hela brädet, allians, sossar och Sverigedemokrater, säger Martin Hårsmar (M), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Att det fanns en politisk samsyn ger också Mika Takamäki (S), andre vice ordförande, bilden av:

– Vi har fått en tydlig rapport på vilka konsekvenserna blir och det blir kraftiga försämringar. Kommunen växer och vi får mer att sköta och att drifta hela tiden och om vi inte får ett tillskott för den växande kommunen så får det konsekvenser, säger han.

Vi har fått ett förtroende när vi får skattepengar då måste vi sköta det effektivt och bra
Martin Hårsmar (M)

Förra året ”räddades” nämnden av ansiktslyftet som tillförde 7,8 miljoner till att sköta grönområden i kommunen. Men det är inte längre hållbart att kunna sköta en växande kommun med den budget som finns. Inte heller stämmer det överens med den policy som kommunfullmäktige tagit om hur kommunens grönområden ska skötas.

– Då har vi sagt att det här är vad vi vill leva upp till och då kan vi inte sen komma och säga att vi ändrar för att vi inte har budget. Utan då måste budgeten få gå efter verkligheten någonstans, säger Martin Hårsmar.

Han tillägger:

– Det vi också säger är att vi vill arbeta in detta till nästa års budget så att den här typen av underskott på grönytor inte finns utan att vi kommer ikapp istället.

Att Karlskoga växer ses som positivt men det för med sig sina kostnader som blir ohållbara om inte budgeten ökar.

– Vi kan inte sköta lika mycket eller mycket mer..., säger Mika Takamäki

– För samma peng, fyller Martin Hårsmar i.

Parkenheten har sett över rutiner för att optimera verksamheten. Det har bland annat handlat om att förbättra enhetens logistik. Men att exempelvis förvandla vissa områden till ängsmark var inte ett förslag då det innefattar mycket jobb.

– Det var istället att låta det bli högt gräs, säger Martin Hårsmar.

Hårsmar är tydlig med att de inte avfärdar hela rapporten utan tycker att det fanns mycket matnyttigt att ta med sig framåt.

– Det fanns tänkvärda saker på hur vi kan prioritera. Vi har fått ett förtroende när vi får skattepengar då måste vi sköta det effektivt och bra. Finns det sätt vi skulle kunna jobba på för att effektivisera och att underlätta måste vi försöka göra det, tycker han.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiKarlskogaKommunfullmäktigeMartin HårsmarMika TakamäkiModeraternaNämnderPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.