Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Rätt till heltid numera en ”vision” i Degerfors

Publicerad:
Socialdemokraterna Palle Hansen och Johanna Svärd menar att rätt till heltid borde vara en självklarhet i Degerfors kommun.
Socialdemokraterna Palle Hansen och Johanna Svärd menar att rätt till heltid borde vara en självklarhet i Degerfors kommun. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att göra heltidsarbete till norm är en av de viktigaste jämställdhetsinsatserna som kan genomföras lokalt, så också i Degerfors. Men vad hände på socialnämnden den 15 Mars? Jo, nämnden, under ledning av Vänstern och Moderaterna, tog ett nytt beslut om att se heltid som en….vision.

Medarbetarna ska ska enligt beslutet erbjudas en tjänstgöringsgrad mellan 75%-100%. Förslaget bygger på att tjänstgöringsgraderna ska anpassas efter ”organisationens behov”. I klarspråk innebär det att man i praktiken aldrig kan förvänta sig att heltid ska bli en rättighet och deltid en möjlighet i en organisation som man alltid anser har en övertalighet av personal under vissa tider på dygnet.

De som får ta konsekvenserna av nämndens beslut är i mycket hög grad kvinnorna. I Örebro län arbetar- visar en kartläggning av LO- 47 % av arbetarkvinnorna deltider. LO-kvinnorna förlorar 4 496 kr i månaden jämfört om alla fick möjlighet att arbeta heltid.

Genom att gå från deltid till heltid ökar inte bara inkomsten varje månad, också pensionen blir naturligtvis högre. Det är hög tid att politikerna gör något åt de största orättvisorna på svensk arbetsmarknad. Och Degerfors är inte ett undantag. Det handlar om ALLAS RÄTT TILL EN HELTIDSLÖN DET GÅR ATT LEVA PÅ.

Som arbetsgivare behöver därför Degerfors kommun sluta upp med missbrukandet av deltider. Det borde vara ett självklart steg för att öka jämställdheten.

Palle Hansen, ledamot i socialnämnden- socialdemokrat

Johanna Svärd, kommunalråd i opposition- socialdemokraterna

Artikeltaggar

ÅsikterBeslutDegerforsDegerfors kommunInsändareJohanna SvärdLOModeraternaNämnderÖrebro länPensionSocialnämnder