Hoppa till huvudinnehållet

Mamma Louise om kampen för Elliots skolgång: ”Jag är lite uppgiven”

Publicerad:
Elliot har väntat ett år på att få börja skolan. Föräldrarna hade en förhoppning om att få en plats på en skola i Örebro, men nu blir det skolstart på Strömtorpsskolan i Degerfors. Foto: Helena Lundberg

Det har gått två år sedan Elliots mamma Louise Bysell började förbereda Degerfors kommun på sonens skolgång. För ett år förlängdes hans förskoletid och med bara månader kvar har ännu ingen ombyggnation påbörjats.

Elliot, 6 år, fick inte börja skolan

– Jag är orolig, det är jag. Och det är lite ledsamt, säger Louise Bysell mamma till snart 7-åriga Elliot.

För två år sedan var Louise i kontakt med Degerfors kommun inför Elliots kommande skolstart, som då låg nästan ett och ett halvt år bort. Trots den tidiga kontakten slutade det ändå med att Elliot nu gått kvar på förskolan ett extra år.

Föräldrarna hade då förhoppningen om att Degerfors kommun skulle gå med på att skicka in en ansökan till en anpassad skola i Örebro. En skola där de är specialiserade på att hjälpa barn och unga med liknande behov som de Elliot har.

Beskedet blev att kommunen inte hade för avsikt att skicka in någon sådan ansökan utan att man istället arbetade vidare med att kunna lösa Elliots skolgång hemma i Degerfors.

Elliot och storebror Charlie spelar tv-spel.
Elliot och storebror Charlie spelar tv-spel. Foto: Helena Lundberg

Så i höstas ändrade sig kommunen, men menade att man ändå skulle färdigställa Strömtorpsskolan så att man var redo för att kunna ta emot Elliot om det behövdes.

– För mig blev det ändå ett erkännande från kommunen när de tvekade på om du skulle kunna möta Elliots behov och gick med på att skicka in ansökan till Örebro, säger Louise.

Hon åkte själv in och besökte skolan i Örebro och fick se hur personalen arbetar med barnen. Ett besök som bekräftade hennes tro på att det var rätt skola för Elliot.

– Det var fantastiskt att få träffa pedagogerna och se vad de gör, hur de anstränger sig för barnen och är kreativa.

Avslag

Men så kom ett oväntat besked som vände upp och ner på det positiva för familjen. Skolan i Örebro hade beslutat sig för att pausa intagen till hösten 2023 då man ville se över sina rutiner.

– Det är ju så typiskt. Det är inte Elliot som fått avslag för att han inte passade in där. Utan vi fick ett avslag för att dom just i år valde att inte göra intag, något vi inte kan påverka, säger Louise och fortsätter:

– Förutom att vi skulle ansökt ett år tidigare. Vi har kämpat i två års tid för att Degerfors kommun ska göra en ansökan och när de till slut gör en så blir det så här.

Arkivbild på Louise och Elliot från förra året när det stod klart att han inte fick börja skolan då.
Arkivbild på Louise och Elliot från förra året när det stod klart att han inte fick börja skolan då.

Efter det nedslående beskedet tog hon nyligen kontakt med kommunen och meddelade vad hon fått veta.

– Jag hade hoppats att de skulle sagt ”okej, men då kör vi plan B, vi är förberedda”, säger Louise och fortsätter:

– Men sen visar det sig att de inte förberett skolan något, trots att beskedet i höstas var att det skulle vara klart till sportlovet.

Som familjen har fått till sig ska man bygga en handikappanpassad toalett och en inhägnad till Elliots hjälpmedel.

– Min första fråga var bland annat trösklar, alltså en basgrej för någon i rullstol. Men det hade man inte tänkt på och då har ändå hans habiliteringspersonal varit på plats, säger Louise.

Att inte kunna förvänta sig att relevanta åtgärder sätts in har varit och är frustrerande för familjen.

– Jag vet inte, jag är väldigt trött och ganska uttömd. Det är inte mitt jobb, jag känner att jag inte kan ta alla positioner, säger Louise.

Det nya beskedet till familjen är att skolbyggnaden ska vara redo med förbättringarna till skolstart vecka 32, men att rekrytering av en personlig assistent till Elliot är på gång.

– Vi hade ett möte i förra veckan och då ställde rektorn lite frågor för att kunna börja annonsera, säger Louise.

Till höstens skolstart ska Strömtorpsskolan vara redo att ta emot Elliot.
Till höstens skolstart ska Strömtorpsskolan vara redo att ta emot Elliot. Foto: Bo Walldén

Den personliga assistenten ska fungera mer som Elliots armar och ben än som en resurs i undervisningen.

– Det ska vara en person som Elliot kan ha roligt med, som kan hjälpa honom i leken med andra barn. Det ska vara någon som det är lite fart och fläkt i, säger Louise.

Utvecklats

Under året som gått har han gått kvar på förskolan och även om hans fysiska funktionsnedsättning inte förbättrats så har det hänt en hel del med språkutvecklingen.

– Det har hänt mycket rent språkligt. Han har lite ltätare att uttrycka sig och jag tror att det kommer göra att de andra barnen kan ha lättare att förstå honom, säger Louise och fortsätter:

– Med det fysiska så handlar det mer om att bibehålla det han har. Och det är också en oro när man hör ”här är det fokus på det pedagogiska”. Men så kan det inte vara för honom, han måste röra på sig annars går han sönder.

”Elliot kommer säkert tycka det här med Strömtorpsskolan är kul. Det jag är orolig för är att skolan inte kommer klara av att möta hans behov och förstå honom”, säger mamma Louise.
”Elliot kommer säkert tycka det här med Strömtorpsskolan är kul. Det jag är orolig för är att skolan inte kommer klara av att möta hans behov och förstå honom”, säger mamma Louise. Foto: Helena Lundberg

Har luften gått ur dig lite?

– Ja, jag är lite uppgiven. Sen upplever jag att rektorn försöker, men vad det ger i slutändan det vet jag inte, säger Louise.

Tillförordnad skolchef i Degerfors Eva Sundh bekräftar att arbetet är i full gång.

– Rektorn jobbar på för fullt för att det här ska bli så bra som det någonsin går, säger Sundh och fortsätter:

– Rekrytering av en personlig assistent till den elev som ska börja hos oss till hösten pågår och man har också påbörjat åtgäder i Strömtorpsskolan för att allt ska vara i ordning till skolstarten i höst.

För mamma Louise finns ändå en oro kvar, även om hon tror att Elliot blir glad över att få gå på samma skola som storebror.

– Elliot kommer säkert tycka det här med Strömtorpsskolan är kul. Det jag är orolig för är att skolan inte kommer klara av att möta hans behov och förstå honom, säger hon och fortsätter:

– Vilket i sin tur skulle kunna leda till att han hamnar under annan skolform, bara för att han inte blivit förstådd. Det är min största oro.

Artikeltaggar

BarnDegerfors kommunOroligheterSkola och utbildningSkolorStrömtorpsskolan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.