Hoppa till huvudinnehållet

Ambulanspersonal missade hjärtinfarkt – 80-åring fick själv köra till akuten

Publicerad:
Ivo kritiserar ambulansen i Karlskoga sedan man missat att göra ordentliga undersökningar på en man med hjärtinfarkt.
Ivo kritiserar ambulansen i Karlskoga sedan man missat att göra ordentliga undersökningar på en man med hjärtinfarkt. Foto: Anders Persson

När ambulansen anländer tar de vare sig EKG eller ber om relevant sjukdomshistorik av den 80-åriga mannen. Istället ber de honom att själv köra till akuten i Karlskoga där man upptäcker en pågående hjärtinfarkt.

Mannen som är bosatt i Degerfors ringde efter ambulans i december 2021 sedan han fått kraftiga smärtor i bröstkorgen

Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som inkommit från mannens son har ambulanspersonalen inte tagit vare sig EKG eller på annat sätt undersökt mannen ordentligt. Något också Ivo håller med om i sin bedömning.

Ambulanspersonalen ansåg att mannen inte var i behov av vård utan att det handlade om muskulära smärtor. Istället för att ta med sig mannen in till lasarettet för vidare undersökning uppmanade de honom att ta egen bil.

Enligt sonens anmälan åkte sedan ambulansen bakom mannen hela vägen in till Karlskoga lasarett. Mannen fick sedan själv ta sig från parkeringen in till akutmottagningen där han fick sitta i väntrummet innan han undersöktes.

När vårdpersonalen på akutmottagningen tog ett EKG på mannen visade det sig att han hade en pågående hjärtinfarkt och transporterades omedelbart vidare till USÖ där han opererades akut.

Ökat lidande

Ivo anser att ambulanspersonalen på plats brustit i sin undersökning och handläggning utifrån mannens symtom med bröstsmärtor. Enligt Ivos bedömning har dessa brister medfört att mannens vård fördröjdes med mellan 1-1,5 timme som bidragit ett ökat lidande för honom.

De anmärker även i sin kritik att anteckningarna som ambulanspersonalen gjort om mannens information om sjukdomsförloppet skiljer sig från det akutmottagningen noterat. Något som också skrivits med i anmälan till Ivo.

Ivo skriver vidare att vårdgivaren uppmärksammat i sin utredning att den aktuella ambulansstationen i mindre utsträckning än övriga stationer i länet använder sig av EKG-undersökning där hjärtsjukdomar bedöms behövas uteslutas. Och att bristen i den rutinen kan ha bidragit till att EKG inte kontrollerades. För detta har Region Örebro län vidtagit åtgärder med utbildningsinsatser och reviderat tidigare riktlinjer för behandling av diffusa besvär från bröstkorgen.

Läs också:

Man med hjärtinfarkt fick köra själv till akuten

Artikeltaggar

DegerforsHjärtinfarktInspektionerIvoKarlskogaOmsorgÖrebroUniversitetssjukhuset ÖrebroVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.