Hoppa till huvudinnehållet

Försvarsmakten förbjuder Tiktok i jobbmobiler

Publicerad:
I flera länder är det förbjudet för anställda att ha TikTok installerade i sina jobbtelefoner. Genrebild. Foto: Lise Åserud

Anställda inom Försvarsmakten förbjuds att ha Tiktok på sina jobbmobiltelefoner, rapporterar Officerstidningen.

Förbudet gäller att installera den populära appen som ägs av kinesiska Bytedance på både surfplattor och mobiltelefoner. Om anställda redan har Tiktok på sin jobbmobil ska appen omedelbart raderas, enligt Försvarsmakten.

Bakgrunden till förbudet är höga underrättelsehot och de säkerhetsrisker som den här typen av appar innebär, enligt myndigheten.

En lång rad länder – däribland USA, Kanada, Danmark, Tjeckien och EU-kommissionen – har på ett eller annat sätt sagt att statsanställda inte bör ha Tiktok eftersom det finns en risk för övervakning.

Sverige har dock inte utfärdat något generellt förbud för statsanställda att ha Tiktok i sina jobbmobiler.

I november uppmanades regeringskansliets personal att radera appen. Men ett flertal centrala myndigheter tillåter att deras anställda har Tiktok.

Kinesiska företag är enligt lag skyldiga att bistå landets underrättelsetjänster. Kina har dock nekat till anklagelserna om övervakning.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktighet om myndigheter som tillåter Tiktok i tjänstemobiler.

Fakta

Tiktok

Tiktok är en app där användarna främst skapar och delar korta filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av kinesiska Bytedance, som lanserade appen i Kina 2016 under namnet Douyin.

Tiktok är en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och är speciellt populär bland barn. Exakta antalet användare är svårt att få fram när det gäller sociala medier, men Tiktok uppskattas ha omkring en miljard aktiva användare. Facebook har som jämförelse nästan tre miljarder aktiva användare.

Kinas inflytande över appen och i förlängningen över möjligheten att påverka dess användare har varit föremål för internationell debatt i flera år.

Artikeltaggar

ApparDouyinEU-kommissionenFacebookFörsvarsmaktenKanadaKinaOfficerstidningenTeknik och vetenskapUSA

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.