Hoppa till huvudinnehållet

Fullmäktige: ”Ska försäljning av Stora Valla rädda köpet av Coop-huset?”

Publicerad:
Anna Nordqvist (M) och Anneli Mylly (V) var de som föreslog försäljning av Stora Valla och i Degerfors kommunfullmäktigemöte fick Mylly svara på frågor kring om det ska finansiera investeringar i forna Coop-huset.
Anna Nordqvist (M) och Anneli Mylly (V) var de som föreslog försäljning av Stora Valla och i Degerfors kommunfullmäktigemöte fick Mylly svara på frågor kring om det ska finansiera investeringar i forna Coop-huset. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Frågan om försäljningen av Stora Valla ska bidra till att rädda köpet av Coop-huset fick avrunda mars månads kommunfullmäktige i Degerfors. Den riktades till en av de som kom med försäljningsförslaget.

Johanna Svärd (S) riktade frågan till kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V), som tillsammans med vice ordförande Anna Nordqvist (M) föreslagit en försäljning av fotbollsarenan.

Svärd sa att av det arbete som pågår med budgeten för 2024 framgår att investeringar för mellan 30 och 35 miljoner kronor är möjliga med tanke på kommunens ekonomi, men att yrkanden från nämnder och styrelser är väsentligt högre.

– Detta innebär redan i dagsläget att kraftiga minskningar måste ske avseende till exempel begäran om medel till fastighets- och gatuunderhåll, sa Svärd och fortsatte:

– Så min fråga till Anneli är om man fortfarande vill investera i en fastighet som vi vet har ett stort underhållsbehov, när man nu vill föreslå en försäljning av Stora Valla arena med anledning av det dåliga ekonomiska läget. Eller är tanken att försäljningen av Stora Valla ska bidra till framtida investeringar för upprustning av fastigheten?

Ingen koppling

– Nej, det finns ingen som helst koppling mellan Stora Valla och Coophuset. Frågan om Coophuset kommer aktualiseras när beskedet från förvaltningsrätten kommer och vad gäller förslag till investeringsbudget för 2024 så finns inget utrymme för restaurering av Coophuset, svarade Anneli Mylly.

Fullmäktiges beslut i maj förra året, att köpa Coopfastigheten, överklagades av en privatperson. Yrkandet på inhibition avslogs, återstår gör dock laglighetsprövning enligt kommunallagen och innan målet har avgjorts går man inte vidare i ärendet.

Svärd replikerade att man i investeringsbudgeten avsatt ganska stor del till investering på Coopfastigheten och sa:

– Det är ju också därav frågan ställs. För i dagsläget skulle upprustning av fastigheten lägga beslag på 9,9 miljoner av den tänkta investeringsramen på 30–35 miljoner för 2024. Det betyder att pengarna till övriga absolut nödvändiga investeringar får prutas ännu hårdare.

– Med anledning av det uttalande ni gjorde i förra veckan, att ni vill gå ut och sälja Stora Valla arena, så undrar vi såklart i och med att man hänvisar till att man har ansträngt med investeringar 2024, hur tänker man då med investeringar i Coopfastigheten? Då måste ju den försäljningen vara menad till att rusta upp Coop, sa Svärd.

Plockats bort

– Hade du varit med på ksau ekonomi i förra veckan så hade du sett att vi plockat bort allt sånt som skulle ha gjorts 2024. Nu är det 30 miljoner som gäller, som är utskickat och uppdelat till samtliga förvaltningar och på onsdag har vi ett nytt ksau ekonomi. Jag hoppas att ni kan närvara då från Socialdemokraterna, så vi kan fortsätta diskutera om våra investeringar för 2024 samt driftbudgeten, svarade Mylly varpå Svärd svarade:

– Anneli Mylly är väl medveten om att vi har valtekniskt samarbete, vilket innebär att Centerpartiet ersätter mig vid frånvaro och det ni sa var, att det skulle skickas ut förslag till förvaltningarna.

Johanna Svärd (S) ställde frågor till Anneli Mylly (V) kring förslaget att sälja Stora Valla.
Johanna Svärd (S) ställde frågor till Anneli Mylly (V) kring förslaget att sälja Stora Valla. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Men då undrar jag om ni torgför här idag, att ni kommer dra tillbaka köpet av Coopfastigheten eftersom ni tagit bort det från investeringarna? frågade Svärd.

Hon passade samtidigt på att förtydliga för åhörarna, att ksau ekonomi inte är någon beslutande nämnd, utan bara en beredning där inget blir bestämt.

– Det är ju tråkigt då att du inte blivit uppdaterad av din Center-kamrat. Men jag upprepar, frågan kommer att aktualiseras igen när vi får svar från förvaltningsrätten, sa Mylly.

Nyhet

Då vi efter fullmäktiges möte pratar med Ann Alvenfors (C), som satt med i ksau ekonomi (kommunstyrelsens arbetsutskotts ekonomi) förra veckan, så säger hon att det för henne är en nyhet att man så tydligt skulle ha plockat bort Coophuset från investeringarna.

– Det vi diskuterade var att det är ett allvarligt läge och jag sa att det är bara lagstadgad verksamhet som jag kan stötta, att vi tyvärr inte har råd med mer, säger Alvenfors.

– Men Mylly har inte sagt att då hoppar vi av Coopfastigheten, hon har hävdat att det är en investering. Så det här är en ny infallsvinkel och det är ju synd att de inte gått ut med den också, som med förslaget att sälja Stora Valla, säger Alvenfors.

Fullmäktige beslutade om det omtvistade Coophuset
Anneli Mylly (V) svarade på frågorna från Johanna Svärd (S).
Anneli Mylly (V) svarade på frågorna från Johanna Svärd (S). Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Ann AlvenforsAnneli MyllyCenterpartietCoopDegerforsFastigheterInvesteringarJohanna SvärdKommunfullmäktigeKommunstyrelsenNämnderPolitikSocialdemokraternaStora VallaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.