Hoppa till huvudinnehållet

Regionens storsatsning på hållbarare transporter: ”En grön omställning”

Publicerad:
Genrebild.

I ett gemensamt beslut mellan Länsstyrelsen Örebro, Region Örebro län och Örebro läns alla kommuner, ska de börja ställa krav för hållbarare transporter vid upphandling.

– Nu ser vi fram emot att tillsammans driva omställningen till hållbara transporter framåt i vårt län, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Nästan 40 procent av Örebro läns klimatutsläpp kommer från resor och transporter och för att kunna nå de regionala och nationella energi- och klimatmålen behöver de utsläppen att minska med cirka åtta procent per år fram till år 2030, enligt ett pressmeddelande från Region Örebro län.

Därför är det viktigt att ställa krav i offentliga upphandlingar för att driva den gröna omställningen mot mer förnybara drivmedel och energisnålare fordon, menar Region Örebro län.

För att uppnå målen har initiativtagare och representanter från näringslivet via Örebro läns energi- och klimatråd, kommit med budskapet att företagen kan ställa om, om beställarna underlättar för företagen genom att ställa krav på fossilfria transporter.

”Vi är glada”

Det är ett initiativ som kommunerna runt om i länet har lyssnat på och tagit till sig. De har tillsammans med Region Örebro län och Länsstyrelsen Örebro beslutat om att ställa krav om fossilfria transporter vid upphandling.

– Genom rådet har de offentliga organisationerna samverkat i frågan och vi är glada att ha fattat det här beslutet som samtliga organisationer står bakom, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet och fortsätter:

– Arbetet med avsiktsförklaring har gått smidigt. Alla organisationer bestämde att ställa sig bakom ambitionen att skynda på omställningen till fossilfria transporter och sen kom vi snabbt till beslut.

”Vi som organisationer vill ta ett regionalt ansvar för att bidra till en grön omställning inom transportsektorn från fossila drivmedel till förnybara drivmedel och då främst till el, biogas och vätgas när det är möjligt”, står det i avsiktsförklaringen som Region Örebro län, Länsstyrelsen i Örebro län och länets kommuner tillsammans har beslutat om.

Artikeltaggar

Andreas SvahnBiogasDrivmedelLänsstyrelsen i Örebro länÖrebroRegion Örebro länTrafikTransportUpphandling

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.