Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Regeringen måste börja jobba för Sveriges bästa

Publicerad:
Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Örebro län skriver att det är dags dör Sverigedemokraterna och regeringen att börja jobba för Sveriges bästa.
Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Örebro län skriver att det är dags dör Sverigedemokraterna och regeringen att börja jobba för Sveriges bästa. Foto: Hasse Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kostnadskrisen slår hårt mot svenska hushåll just nu. Inflationen är hög och prisökningarna på mat än högre. Elpriserna skenar och räntorna stiger.

För många är det tuffare än på väldigt länge– i Örebro län som i resten av Sverige. Var femte svensk uppger att de minst en gång de senaste sex månaderna tvingats ta från sparkontot för att köpa mat. Kommunerna vittnar om att barnen äter mer av skolmaten för att de inte kan äta sig mätta hemma. Civilsamhället larmar om att antalet barnfamiljer som söker hjälp har exploderat. Elskulderna hos Kronofogden växer.

Samtidigt kommer tydliga signaler om att Sverige är på väg åt fel håll. Den svenska kronan sjunker i värde. Rapporterna om varsel, stigande inflation och sjunkande BNP avlöser varandra. Sverige spås bli det enda land i EU vars ekonomi krymper under 2023.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) uppmanar hushållen att hjälpa till att dämpa inflationen genom att välja billigare varor i butikerna. Men vad regeringen ska göra för att lindra krisen för de barnfamiljer, pensionärer och ensamstående mammor som just nu vänder på varenda krona för att sätta mat på bordet, det vill hon inte svara på.

Under hela vintern har vi socialdemokrater sträckt ut en hand till regeringen. Vi har krävt krissamtal om hushållens ekonomi, just eftersom läget är så allvarligt att det behövs handling över blockgränserna. Men regeringen har varken svarat på inbjudan eller tagit några som helst initiativ till samtal.

Vi har föreslagit höjt barnbidrag med 200 kronor över vintern för att stötta familjerna. Vi föreslog en tankrabatt som hade gett varje hushåll upp till 2 000 kronor per bil, riktat till dig som bor i glesbygd och är beroende av bilen. När det stod klart att elstödet skulle bli kraftigt försenat ville vi införa en elräkningsakut så att det skulle vara möjligt att skjuta upp eller delbetala vinterns höga elräkningar. Till allt detta har Sverigedemokraterna och regeringen sagt nej.

Det här duger inte. Vi vet från tidigare lågkonjunkturer att de som riskerar att drabbas hårdast är de som redan har det tuffast. Att i det läget slå undan benen för en effektiv krispolitik, samtidigt som man inte är beredd att göra det som krävs för att skydda hushållen, det bäddar för ett mycket bistert 2023 för många svenskar.

Det finns ingenting som tyder på att nästa vinter kommer vara mildare för hushållens plånböcker. Nu är det hög tid för högerregeringen och Sverigedemokraterna att inse hur vanligt folk har det, och börja jobba för Sveriges bästa.

Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna

Matilda Ernkrans, riksdagsledamot Socialdemokraterna Örebro län

Denis Begic, riksdagsledamot Socialdemokraterna Örebro län

Karin Sundin, riksdagsledamot Socialdemokraterna Örebro län

Artikeltaggar

ÅsikterDenis BegicElisabeth SvantessonEUHushållInflationInsändareKarin SundinKronofogdenMatilda ErnkransMikael DambergÖrebroSocialdemokraternaSverigedemokraterna