Hoppa till huvudinnehållet

Fler patienter utmanar vårdcentralernas läkarbrist

Publicerad:
Bristen på flera yrkesroller inom vården fortsätter att vara en utmaning för Region Örebro län. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det har blivit fler patienter på länets 29 vårdcentraler. Det visar Region Örebro läns sammanfattning för 2022. Nytt under fjolåret var fasta läkarkontakter som ska bidra med större trygghet för patienten.

– Förra året började vi erbjuda fast läkarkontakt vid vårdcentralerna och det är något vi ser att invånarna uppskattar, säger Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det menar Andreas Svahn bidrar till att skapa trygghet och kontinuitet för den som söker vård.

– Det ger möjlighet för läkaren att planera vården på bästa sätt, säger Andreas Svahn.

Stor personalbrist

Under 2022 ökade antalet patienter med 607 stycken jämfört med året innan. Samtidig finns ett stort problem kompetensförsörjningen på ett antal vårdcentraler i regionen. Särskilt råder det brist på allmänläkare med specialistkompetens men även inom andra yrkesroller i råder det brist på.

Därför tycker regionstyrelsens vice ordförande, Charlotta Englund (C), att det är glädjande att av de 14 ST-läkare som blev färdiga specialister under 2022 har elva valt Region Örebro län som arbetsgivare.

– Under förra året påbörjade dessutom 12 nya läkare sin utbildning och vi har gott hopp om att de flesta av dem väljer Region Örebro län som arbetsgivare när de är klara, säger hon.

Artikeltaggar

Andreas SvahnBristerCenterpartietCharlotta EnglundÖrebroRegion Örebro länSjukvårdVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.