Hoppa till huvudinnehållet

Aurora kan mellanlanda Villingsberg

Publicerad:
Militära transporter inför militärövningen Aurora 23 genomfördes på riksväg 26 genom Kristinehamn.
Militära transporter inför militärövningen Aurora 23 genomfördes på riksväg 26 genom Kristinehamn. Foto: Göran Persson

Försvarsövningen Aurora 23 genomförs nu i vår och den här gången kommer inte Villingsbergs skjutfält aktivt att delta i övningen.

För att öka Försvarsmaktens militära förmåga genomförs försvarsmaktsövning Aurora 23 mellan 17 april till 11 maj 2023. Aurora 23 är en av de största försvarsövningarna i Sverige på många år. Förutom Försvarsmakten deltar flera myndigheter, regioner, kommuner och frivilligorganisationer samt ett antal nationer.

Senast det begav sig, 2017, genomfördes Aurora 17 och då ingick Villingsbergs skjutfält i övningen. Då fanns artilleriregementet från Boden på Villingsberg och området var även övningsplats för helikopterflottiljen från Linköping. Det sköts hela veckan med grov artilleri och helikoptrar flög över Karlskoga både natt och dag. Men i år blir det lugnare.

Philip Simon är kommunikatörschef inom Försvarsmakten för Aurora 23 och han berättat att Villingsbergs skjutfält inte kommer ingå aktivt i militärövningen.

– Vad jag kan se är det ingen större verksamhet planerad till Villingsbergs skjutfält just nu. Eventuellt passerar olika transporter fältet på sin väg till andra platser. Kanske något förband kommer att skjuta in sina vapen innan de transporteras längre söderut.

Inga aktörer från varken Örebro- eller Värmlands län kommer att delta, men länen berörs både före och efter själva övningen då transporter till och från övningen färdas genom länen. Under måndagen den 26 mars färdades en militärtransport från Skövde och vidare upp till Älvdalen i på väg 26 förbi Kristinehamn och uppåt.

Försvarsmakten kommer informerar närmare om trupptransporterna genom länen.

Artikeltaggar

FörsvarsmaktenKristinehamnMilitärMyndigheterPhilip SimonTrafikTransportVapenVillingsberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.