Hoppa till huvudinnehållet

Laddar för årlig MC-parad: ”Ett säkert vårtecken”

Publicerad:
Under långfredagen kommer mc-paraden vara en påskhelgens höjdpunkter i Filipstad. Foto: Lena Richardson

Den årliga mc-paraden är ett säkert vårtecken i östra Värmland.

Den långa karavanen ses av många entusiaster som själva uppstarten av motorcykeläsongen och äger rum varje år på långfredagen. Den mullrande folkfesten går i år av stapeln den 7 april och starten avgår sedvanligt från Kristinehamn mot Filipstad.

MC-paraden har arrangerats i drygt 40 år och det är Christinehamns motorcykelklubb som står som arrangör. Motorevenemanget brukar locka blandade åldrar, och det gäller såväl åkare som publik.

– Traditionen att göra ett stopp i Filipstad har funnits i cirka 15 år och intresset är mycket stort, det kommer åkare från hela mellan-Sverige. Förra året var det 1500 motorcyklister i karavanen och som mest har vi haft 2200, berättar Per Olov Örtlund från Filipstadsföretag i samverkan.

Starten avgår i vanlig ordning från Kristinehamn på förmiddagen och följet anländer till Filipstad vid lunchtid. De hungriga knuttarna kommer att serveras fägnad i form av kaffe, dricka och varmkorv som Filipstads Lottakår kommer att sälja på olika platser i centrum.

– Det är mäktigt när alla motorcyklar kommer åkandes på Viktoriagatan och parkerar på Stora Torget. Väl på plats så blir det underhållning på Barillascenen. Mycket nostalgimusik från det ljuva 1960-talet utlovas. Alltifrån ifrån låtar av Chubby Checker till gamla gitarrgodingar av Shadows, avslöjar Per Olov.

Lesjöfors Steelriders

Bert Magnil från Lesjöfors Steelriders har kört motorcykel i 20 års tid.

– Att köra motorcykel genererar en känsla av frihet och det är härligt att framför allt köra på mindre vägar. Det är helt klart de vägarna som jag föredrar, de som inte främjar hög fart, jag gillar att åka lugnt. I trafiken får man alltid tänka på farorna som motorcyklist, det finns alltid bilister som inte tar hänsyn. Det är en ständig kamp, säger Bert.

Bert är med i Harley Davidson Club Sweden, så det lätt att räkna ut vad det för cykel som gäller hos honom.

– I år firar HD-klubben 120 års jubileum och huvudfirandet äger rum i Budapest, men jag tror inte att jag ska dit, det är en bra bit att åka. Sällskapet ordnar ju olika träffar även i Sverige, så jag blir förmodligen på hemmaplan, förklarar Bert.

Lesjöfors Steelriders är cirka 80 medlemmar i klubben och de kommer både från Lesjöfors, Hagfors, Fredriksberg och Filipstad.

– När vi ses sker det oftast spontant, det är någon som kommer på att till helgen åker man någon en tur och så kanske fler hakar på. Det som är spikat från år till år är kortegen på Lesjöforsdagen. Då åker vi i kortege genom byn till Folkets Hus, parkerar motorcyklarna där så att folk får titta på dem, berättar Bert.

Arrangörer för mc-paraden är Filipstadsföretag i samverkan, Filipstads Lottakår, Christinehamns MC-klubb, ABF, Folkets Hus med stöd av Filipstads kommun.

Artikeltaggar

ABFChubby CheckerFilipstadFilipstads kommunFilipstadsföretag i samverkanHarley-DavidsonJubileumKristinehamnLesjöforsLesjöforsdagenMotorMotorcyklarThe ShadowsVårtecken

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.