Hoppa till huvudinnehållet

Hot mot flera länsstyrelser – pulver i kuvert

Publicerad:
Flera länsstyrelser har utsatts för hot. Lokalerna i Örebro fick utrymmas under onsdagen. Arkivbild.
Flera länsstyrelser har utsatts för hot. Lokalerna i Örebro fick utrymmas under onsdagen. Arkivbild. Foto: Kajsa Juslin

Flera länsstyrelser utsattes under onsdagen för hot. Någon form av pulver i kuvert har hittats. I region Bergslagen drabbades länsstyrelserna i Örebro och Falun.

Polisen meddelade på eftermiddagen att insatsen var avblåst.

Polisen genomförde insatser flera regioner i Sverige, efter att ett tiotal länsstyrelser blivit hotade. Flera kontor spärrades av i landet. Enligt uppgifter från TT blev totalt 18 länsstyrelser i landet – alla utom tre – utsatta för hot.

– Vi har fått en försändelse till länsstyrelsen med posten nu på förmiddagen, med okänt innehåll, en pulverliknande substans, bekräftade länsrådet Anna Olofsson till Karlskoga Tidning-Kuriren.

Det nationella bombskyddet informerades och undersökte pulvret. Analyserna visar att det handlat om ofarligt pulver, enligt polisens nationella mediecenter.

Polisen i region Bergslagen hjälpte räddningstjänsten på plats i Örebro och Falun, men vid 15-tiden meddelade de att avspärrningarna vid länsstyrelsen i Örebro hävts och att patrullerna lämnat platsen.

”Aktuellt brev är taget i beslag och det skrivs anmälan om olaga hot. Det finns ingen misstänkt och motivet är i nuläget okänt” skriver polisen på sin hemsida.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var ett av breven som skickades från ”Sveriges djurägare”, som kommer med beskyllningar om maktmissbruk.

Anna Olofsson, länsråd. Arkivbild.
Anna Olofsson, länsråd. Arkivbild. Foto: Ulla-Carin Ekblom

I länsstyrelsens lokaler i Örebro jobbar cirka 200 medarbetare. Delar av lokalen spärrades av under förmiddagen.

– Två medarbetare har kommit i kontakt med kuvertet, men de har inte kommit i kontakt med substansen, säger Anna Olofsson.

Länsstyrelsen i Värmland har inte drabbats av någon liknande försändelse, men har vidtagit försiktighetsåtgärder. Det skriver Nya Wermlands-Tidningen.

– Det går inte att utesluta att vi får något, men vi är inte drabbade i nuläget. Nästa postgång är i morgon, säger Victor Rhöse, säkerhetsskyddschef på Länsstyrelsen i Värmland, till NWT vid lunchtid på onsdagen.

Växeln ligger nere

Det gick under förmiddagen inte att ringa till länsstyrelsens växel, som sitter i Kronoberg.

– De har fått utrymma, meddelade Victoria Holmgren, presskontakt på länsstyrelsen i Örebro län, till Karlskoga Tidning-Kuriren.

Det finns inga kända personskador anmälda i samband med de hotfulla breven, uppger polisen i region Bergslagen.

Övriga drabbade länsstyrelser var bland annat Halmstad, Nyköping, Linköping, Visby, Karlskrona, Kalmar, Växjö, Uppsala och Västerås.

Fakta

Drabbade länsstyrelser

Länsstyrelser på följande orter har fått ta emot hot under onsdagen:

Nyköping

Jönköping

Halmstad

Linköping

Östersund

Örebro

Falun

Umeå

Luleå

Västerås

Uppsala

Växjö

Karlskrona

Kalmar

Malmö

Visby

Härnösand

Stockholm

Källa: Polisen

Artikeltaggar

ÅtgärderAvspärrningarBrott, lag och rättFalunHotOlyckor och katastroferÖrebroVästerås

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.