Hoppa till huvudinnehållet

Nu är tingsklockans nya klockstapel invigd

Publicerad:
Reporter Per Lindgren
Per Lindgren
per.lindgren@kt-kuriren.se
Klockstapeln avtäcktes vid en ceremoni i kommunstyrelsens sammanträdessal på kommunledningskontoret i Karlskoga. På bild: Sif Eklund, Anders Karlén, Magnus Ahlberg, Bengt Hansson och Tony Ring.
Klockstapeln avtäcktes vid en ceremoni i kommunstyrelsens sammanträdessal på kommunledningskontoret i Karlskoga. På bild: Sif Eklund, Anders Karlén, Magnus Ahlberg, Bengt Hansson och Tony Ring. Foto: Per Lindgren

I tio år har den gamla tingsklockan stått på golvet i ett hörn i kommunstyrelsens sammanträdessal på kommunledningskontoret i Karlskoga. Det är det slut med nu.

För en tid sedan fördes klockan till företaget Elcoline AB, som tidigare hette Maint Partner AB. Anledningen var att Magnus Ahlberg, förvaltningschef på kommunen, hade kontaktat företaget och frågat om de kunde tänka sig att bygga en klockstapel till klockan. Det kunde de!

Nu är bygget klart och klockan, med sin nya klockstapel, är tillbaka i det rum där den stått på golvet de senaste tio åren efter att ha återlämnats från Örebro.

Vid en ceremoni på onsdagen invigdes den nya klockstapeln. Närvarade gjorde bland andra Magnus Ahlberg, hembygdsföreningens ordförande Sif Eklund samt Elcolines VD Anders Karlén och modellverkstadens chef Bengt Hansson som överlämnade klockan.

Tingsklockan har fått en ny klockstapel, som nu har invigts.
Tingsklockan har fått en ny klockstapel, som nu har invigts. Foto: Per Lindgren

Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring höll ett tal där han konstaterade att klockan varit med om mycket sedan den tillverkades 1757.

– Jag skulle vilja nämna en höjdpunkt och ett riktigt bottennapp som hänt klockan under de här 266 åren. Höjdpunkten är förstås 1897, när det ringdes in till ting och man stadfäste Alfred Nobels testamente, som i förlängningen innebär att man än i dag delar ut nobelpriset. Bottennappet var när klockan flyttades till Örebro, trots att kommunen och framför allt hembygdsföreningen protesterade högljutt.

Tony Ring berättade också att cirkeln på sätt och vis är sluten nu, eftersom rummet som klockan står i var tingssal en gång i tiden.

Tony Ring är mycket nöjd med den nya klockstapeln.
Tony Ring är mycket nöjd med den nya klockstapeln. Foto: Per Lindgren

Klockstapeln är gjord av ek och har inga synliga skruvar. Konstruktionen och utförandet är gjort av Jonas Eneblom på Elcolines modellverkstad.

Tony Ring är väldigt nöjd över att klockan nu har en klockstapel.

– Det har varit väldigt tråkigt att den bara har stått i ett hörn eftersom den har så stor betydelse. Det känns jättebra att vi kunde hitta en lösning så att den dels ser mer representabel ut, dels faktiskt går att ringa i om man vill det.

Tony Ring provringer klockan under överinseende av Bengt Hansson.
Tony Ring provringer klockan under överinseende av Bengt Hansson. Foto: Per Lindgren

Bengt Hansson berättar att modellverkstaden funnits på samma plats i 82 år och att man tycker om att värna om det gamla. Därför var det en självklarhet att ställa upp och tillverka klockstapeln.

– Det var en ära att få göra den, och en ära att den står här. Den kanske står kvar här om ytterligare 266 år, säger Anders Karlén.

Artikeltaggar

KarlskogaKommunstyrelsenMagnus AhlbergNobelprisetNyheterSif EklundTony RingÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.