Bilar fyllda med förväntansfulla skidresenärer har rullat mot fjällvärlden sedan i december – och nu stundar påsklov. Takboxen är semesterfirarens bästa vän – men det gäller att packa lätt och rätt för att bilens vägegenskaper inte ska försämras.
Hur ska man få plats med familjens otympliga resväskor, tunga pjäxor – för att inte tala om skidorna? Det är lätt att tumma på säkerheten i packstressen.
Anders Ydenius är trafiksäkerhetsforskare på Folksam och han konstaterar att många inte tänker på att bilens vägegenskaper förändras när tunga föremål placeras på taket.
– Eftersom de vanligaste takboxarna rymmer mellan 300 och 600 liter går det snabbt att lasta alldeles för mycket. Tung last på taket gör att vägegenskaperna försämras vid till exempel en undanmanöver i hög fart, säger han och tillägger:
– Det kan göra att man får en kraftig sladd, speciellt om bilen saknar antisladdsystem. Därför är det viktigt att packa takboxen med föremål som inte väger så mycket som till exempel, jackor, sovsäckar, täcken och kuddar.
I bilens bagageutrymme placeras sedan tyngre föremål och här ska man lägga de tyngsta prylarna långt ned och nära baksätets ryggstöd.
De dyraste takboxarna är ofta tillverkade i glasfiberarmerat material medan de billigare har ett skal av plast. De förstnämnda är ofta stadigare och tätare än de billiga plastalternativen, även om det kan finnas undantag.
Eftersom glasfibermodellerna väger mer är de svårare att hantera när boxen ska sättas på respektive tas av. Dessutom gör den högre vikten att det inte går att packa lika mycket i dem.
I de flesta bilars instruktionsböcker finns det uppgifter om den maximala taklasten. Om bilen klarar maximalt 75 kilo går det inte att packa speciellt mycket i en box som har en tomvikt på 30 kilo.
Många använder dock takboxen för att transportera till exempel slalompjäxor och skidor vilket kan göra att man överskrider maxvikten flera gånger om.
– Ska du ut på långresa kan det vara vettigt att göra en ordentlig provkörning i god tid så att du kan justera in boxen samtidigt som du får möjlighet att lära dig hur bilen reagerar i olika situationer med last på taket, säger Anders Ydenius.
Tung last på taket gör att vägegenskaperna försämras
Förutom försämrade vägegenskaper ökar även bränsleförbrukningen. När det gäller fossildrivna bilar brukar det handla om en till två deciliter per mil, beroende på bilmodell och hastighet. För elbilar blir räckvidden åtskilliga mil kortare.
– En annan nackdel med takboxen är att vindbruset ökar. I en bil som är dåligt ljudisolerad kan det vara störande medan det i andra bilar rör sig om en marginell ökning av oväsendet.
Ett vanligt fel är att det läcker in vatten och man bör ha koll så att takboxen är tät och att gummitätningarna inte släpper igenom väta.
– Kontrollera även själva skalskyddet. En någorlunda inbrottssäker takbox har ett rejält lås och en konstruktion som gör att det är svårt att bända upp locket, säger Anders Ydenius.
Som en följd av att det finns ett stort utbud av boxar i olika utföranden skiljer sig även priserna mellan olika modeller. Om boxen ska användas mycket och vara monterad på bilen lönar det sig att satsa på en dyr och gedigen modell. För den som bara använder boxen vid några få tillfällen kan en plastbox för kanske halva priset vara ett minst lika bra alternativ.
Många bensinstationer och biluthyrare har även takboxar för uthyrning. Dessutom finns det en stor andrahandsmarknad för den som vill ha en begagnad takbox.
Peter Fredriksson / TT
Tips
Att tänka på
+ Håll koll på hur mycket taklast bilen är godkänd för.
+ Packa boxen med skrymmande och lätta föremål.
+ Tunga föremål ska placeras så lågt som möjligt inne i bilen.
+ Undvik att ha lösa saker i kupén och framför allt på hatthyllan. Placera i stället grejerna i sidofickorna.
Källa: Folksam