Hoppa till huvudinnehållet

Folkhälsan kan påverkas av dyrare mat

Publicerad:
Höjda priser leder till att svenskarna drar ner på bland annat grönsaker, frukt, mjukt bröd, fisk och kött, visar en ny enkätundersökning. Arkivbild.
Höjda priser leder till att svenskarna drar ner på bland annat grönsaker, frukt, mjukt bröd, fisk och kött, visar en ny enkätundersökning. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Höjda priser leder till att svenskarna drar ner på bland annat grönsaker, frukt, mjukt bröd, fisk och kött, visar en ny enkätundersökning.

Ändrade matvanor kan leda till negativa effekter på folkhälsan, varnar nu Livsmedelsverket.

I undersökningen svarar fyra av tio – oavsett inkomstnivå – att de köper mindre färska grönsaker än tidigare. De med lägre inkomster väljer bort färska grönsaker i högre utsträckning.

Drygt en av tre säger även att de köper mindre frukt. Konsumenterna köper även mindre kött, kyckling och fisk.

"Så kallade levnadsvanesjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar kan öka på sikt om matvanorna försämras", säger Karin Fritz, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

FiskeFolkhälsaGrönsakerKarin FritzKöttLivsmedelLivsmedelsverketMat och dryckMotion och hälsaSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.