BIK-tränaren om framtiden: ”Har varit i kontakt med klubbar senaste dagarna”

Publicerad:
Karl Helmersson, som lämnar BIK Karlskoga inför nästa säsong efter att inte ha blivit erbjuden nytt kontrakt. Foto: FREDRIK KARLSSON

Karl Helmersson har tömt lägenheten i Karlskoga och är nu Mariestadsbo på heltid i väntan på nytt jobb.

– Jag har varit i kontakt med klubbar senaste dagarna. Så får vi se var det landar, säger Helmersson i en lång intervju.

Säsongens BIK hade en sista samling under måndagen.

Den dagen var i praktiken även Karl Helmerssons sista arbetsdag i Nobelhallen efter tre säsonger.

– Jag har kontrakt i april också. Kommer det någon dag där jag måste vara på plats – då åker jag fram och tillbaka. Det blir inte så mycket nu med tanke på att jag inte ska jobba kvar. Man får ta den här tiden till att göra en ”feedback” på sig själv. Titta tillbaka och göra en egen analys.

– Det är lite vemodigt. Man tänker tillbaka på tre fantastiskt bra år, för min del. Tre år är ganska lång tid, men samtidigt har det gått oerhört snabbt. Jag har trivts i klubben och med folket runt omkring.

David Lilja var en av spelarna som kom in i tränarrummet under intervjun – för att krama om sin nu tidigare tränare och önska honom lycka till i framtiden: ”Det blir ett snabbt avslut så att säga. Många skiljs åt, men för oss är det inget märkvärdigt. Det är så här det är”, säger Helmersson.
David Lilja var en av spelarna som kom in i tränarrummet under intervjun – för att krama om sin nu tidigare tränare och önska honom lycka till i framtiden: ”Det blir ett snabbt avslut så att säga. Många skiljs åt, men för oss är det inget märkvärdigt. Det är så här det är”, säger Helmersson. Foto: Dennis Pavlovic

BIK var Helmerssons första allsvenska klubb efter sex säsonger som huvudtränare i division 1 dessförinnan.

Hans tredje och sista säsong i Karlskoga slutade med en sjätteplats i grundserien följt av 0–4 i den nyligen avslutade kvartsfinalserien mot Djurgården.

Helmersson tar oss igenom säsongen:

– Det var lite rörigt. Vi hade många skador och hela den biten. Jag tycker ändå att vi klarade av hösten och januari på ett bra sätt. Egentligen var väl både januari och halva februari bra.

– Vi hade hugg på en topp fyra-placering. Samtidigt var vårt mål topp sex och det klarade vi av. Sen är jag den förste att skriva under på att vi inte kom upp i nivå i slutspelet. Det var lite synd. Halvvägs in i februari var vi det formstarkaste laget i ligan. Det gick lite åt fel håll efter det.

”Fullt godkänt”

Tränaren hade hoppats att hans lag skulle kunna utmana Djurgården på ett annat sätt, men ser ändå en sjätteplats och en kvartsfinalförlust som ett godkänt resultat.

– Om man ser till ekonomi och hela den biten så sitter många lag på större förutsättningar än vad vi gör.

– Jag tror väl kanske att folk tror att det finns någon matematik med att BIK alltid ska vara ett topplag. Det är det vi har jobbat för, så ska det vara, men då måste vi verkligen få ut max av allting hela tiden. Topp sex tycker jag är fullt godkänt.

Jag upplever att det har varit mer kritik och mer negativt runt BIK den här säsongen... Vad har du känt av?

– Det har jag kanske fått till mig, att det har varit så. Jag väljer att inte läsa vad som skrivs på sociala medier. Det är ändå en form av engagemang och det är väl positivt. Bättre det än att det är helt knäpptyst.

Mycket av kritiken jag har sett har handlat om att ni har spelat tråkig hockey...

– Det kan man diskutera fram och tillbaka. Jag delar inte den uppfattningen. Vi har spelat efter resurserna vi har haft. Jag tror jag har fått en stämpel på mig, men jag tror ändå på någon form av grund. Att vi måste ha ett bra defensivt spel som grund, att bygga vidare från. Då kommer det offensiva spelet per automatik.

– Min och Johans filosofi har varit likadan under alla de här åren. Den var likadan i år som när vi kom trea och tvåa (2020–2021 respektive 2021–2022).

Staffan Lundh (18–19, 19–20)

Poängsnitt: 92,5

Målsnitt: 168,5.

Insläppta mål, snitt: 139,5.

Karl Helmersson (20–21, 21–22, 22–23)

Poängsnitt: 94.

Målsnitt: 156,7.

Insläppta mål, snitt: 132.

Källa: stats.swehockey.se

Tabellfyran BIK gjorde 191 mål, näst flest i ligan, under föregångaren Staffan Lundhs sista säsong (2019–2020).

En genomgång av matcherna visar att laget den säsongen hade lätt för de sämre lagen på hemmaplan. Man tog desto mer negativt noll poäng i bortamatcherna mot topp tre-lagen Björklöven, Modo och Timrå.

Fokus på försvarsspelet

Inför Helmerssons första säsong berättade sportchefen Torsten Yngvesson, till tidningen, att klubben ville bygga nytt kring en annan typ av försvarsspel.

– Det var en av de viktigaste sakerna jag fick till mig. Att man ville se ett bättre försvarsspel, säger Helmersson.

BIK snittade inte lika många gjorda mål under Helmerssons tre säsonger. Laget släppte dock in färre mål i snitt och tog två poäng mer per säsong i snitt.

Karlskogalaget tog gott om poäng borta mot toppkonkurrenterna den här säsongen, men hade å andra sidan poängfördelningen 3–3 i hemmamatcherna mot bottenduon Tingsryd och Västervik.

Känslan är att laget var byggt som en defensiv lagmaskin den här säsongen och att ni också var en defensiv lagmaskin.

– Tidigare säsonger hade vi kanske den där extrema forwardsspetsen så att säga. Thorell, ”Björka”, Linus Karlsson, Rekonen, Tor Immo...

– Jag tror inte det var några tråkiga spelare att titta på. Vi hade kanske inte riktigt de här spelarna i år, även om Henrik Larsson och David Lilja kom upp jäkligt bra offensivt. Lilja fick sitt stora genombrott. Han visade att han klarade sig bra även utan ”Björka”, att han kunde producera mycket ändå.

”Det var vår styrka”

Lilja och Larsson delade segern i interna poängligan i grundserien på 41 poäng. Björklövens Nicholas Schilkey vann på 68 poäng.

– Vi var beroende av hela bredden i år. Det var vår styrka när vi gick som bäst och det var, återigen, det vi hade velat se på slutet.

Assisterande tränaren Johan Schoultz har kontrakt även kommande säsong.

– Jag gillar Johan grymt mycket. Jag har lärt mig mycket av honom och vi har haft ett bra samarbete. Klart det är jättetråkigt att skiljas från honom.

Dennis Hall, nu i Hudiksvall, uppges bli ny huvudtränare. Expressen var först med de uppgifterna.

Är du besviken på att du inte fick frågan om att fortsätta?

– Besviken kan jag väl inte säga att jag blev. Jag tog det som man får göra i den här branschen. BIK ville ha något nytt efter tre år och jag känner att jag kan lämna BIK rakryggad, med bra resultat under de här tre åren. Jag tog beslutet på ett bra sätt och ser framåt i min tränarkarriär.

Helmersson, 43, har tidigare berättat om intresse från klubbar i både allsvenskan och SHL.

– Jag är tråkig. Jag säger att det inte finns något konkret än. Ingenting är klart. Jag har varit i kontakt med några klubbar senaste dagarna – så får vi se var det landar.

Johan Schoultz och Karl Helmersson skiljs åt efter tre säsonger tillsammans.
Johan Schoultz och Karl Helmersson skiljs åt efter tre säsonger tillsammans. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagDavid LiljaExpressenIF BjörklövenIshockeyJohan SchoultzKarl HelmerssonKarlskogaModoNobelhallenSport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare