Hoppa till huvudinnehållet

Personangrepp och utvikningar i debatt kring delade turer

Publicerad:
Jan Johansson (KD), mitt i bild, fick med sig Sverigedemokraterna som syns bakom honom och Socialdemokraterna samt Centerpartiet på förslaget att fasa ut och avskaffa delade turer inom äldreomsorgen.
Jan Johansson (KD), mitt i bild, fick med sig Sverigedemokraterna som syns bakom honom och Socialdemokraterna samt Centerpartiet på förslaget att fasa ut och avskaffa delade turer inom äldreomsorgen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Svaret på motionen om att fasa ut delade turer orsakade en lång debatt i senaste mötet för Degerfors kommunfullmäktige, under vilken några även reagerade på personangrepp.

Jan Johansson (KD) har i en motion föreslagit att de delade turerna som personal har inom vården snabbt fasas ut och avskaffas. När motionen nu för andra gången dök upp i kommunfullmäktige yrkade Johansson på bifall, då han menar att problemet blir större för varje år och han undrar om man har råd att inte bevilja motionen.

– Personalen är vår värdefullaste resurs, sa Johansson som är säker på att frånvarostatistiken och kostnaderna sjunker markant om de delade turerna fasas ut.

Socialdemokraterna ställde sig bakom Kristdemokraternas motion och Örjan Samuelsson (S) pratade om långa arbetsdagar med obetalda håltimmar.

– Vi tror att delade turer går att avskaffa om bara den politiska viljan finns. I och med att vi tog ett aktivt beslut i socialnämnden om att återinföra, ska vi säga ofrivilliga deltidstjänster så kommer vi därför att yrka bifall till motionen för att lätta bördan på ett håll. Våra undersköterskor börjar redan försvinna, sa Samuelsson.

Sänkta sjukkostnader

Ingela Sundberg (M) menade att i den bästa av världar skulle motionen bifallas, men att man just nu inte har den ekonomin.

Ajournering i frågan kring "delade turer" då Torbjörn Holm (V), Anneli Mylly (V) och Anna Nordqvist (M) delger presidiets Peo Linder (V) och Peter Pedersen (V) sina synpunkter.
Ajournering i frågan kring "delade turer" då Torbjörn Holm (V), Anneli Mylly (V) och Anna Nordqvist (M) delger presidiets Peo Linder (V) och Peter Pedersen (V) sina synpunkter. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Jan Johansson replikerade med att de katastrofala sjukfrånvarokostnaderna minskar om man tar bort de delade turerna.

Även Centerpartiet yrkade bifall till motionen.

– Om vi ska säkerställa kompetensen och bemanningen inom äldreomsorgen så måste vi höja statusen och arbetsmiljön, så därför tycker vi det är på tiden att vi tar den här frågan på allvar, sa Birgitta Höijer (C).

– Förra året gick socialnämnden back med 17,6 miljoner och Socialdemokraterna, Centern och KD vill uppenbarligen utöka denna diskrepans mot budgeten med 7 till 8 miljoner till, sa Torbjörn Holm (V) men menade att då ekonomin är tillräckligt ska man försöka göra något åt det.

Stegvis

Sverigedemokraterna hade tagit fasta på orden ”fasa ut” i rubriken i KD:s motion och yrkade bifall.

– Som vi tolkar det så tar man inte allt på en gång, utan stegvis för att slippa en stor ekonomisk smäll, sa Peter Nyström (SD) som menade att man då ser vad de ekonomiska konsekvenserna blir, liksom hur det går med sjukskrivningarna.

Örjan Samuelsson (S) menar att delade turer är en kvinnofälla, då de flesta i personalen som drabbas av ”obetalda håltimmar” är kvinnor.
Örjan Samuelsson (S) menar att delade turer är en kvinnofälla, då de flesta i personalen som drabbas av ”obetalda håltimmar” är kvinnor. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Vi Moderater tycker också vi ska avskaffa delade turer. Men rent ekonomisk är det inte möjligt idag. För var i budgeten föreslår Örjan Samuelsson och Jan Johansson att vi ska hitta de här pengarna? Vad ska vi skära ned på? Ska Socialdemokraterna återigen föreslå att vi ska skära ned på skolan? Eller ska vi bygga en centralskola och lägga ner skolor och spara pengar på?, sa Anna Nordqvist (M) och fortsatte:

– Jag trodde Sverigedemokraterna i alla fall ville ta ansvar för ekonomin och jag kan inte se att ni vill skära ned på skolan istället. Det är lätt att vilja och driva populistisk politik, men vi har en ekonomi att ta ansvar för, ni har alla sett hur den ser ut.

”Sitta på kammaren”

Anita Bohlin-Neuman (V) konstaterade att det inte är oenighet kring viljan att avskaffa delade turer, men pekade på kostnaden och jämförde med Karlskoga, där hon menar att man införde heltid som norm på rätt sätt och därför idag kan börja se hur man ska fasa ut delade turer.

Anna Nordqvist (M) gick ut hårt, om och om igen, om var man ska spara istället, om det är på skolan.
Anna Nordqvist (M) gick ut hårt, om och om igen, om var man ska spara istället, om det är på skolan. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Bohlin Neuman höll anförande om hur KD:s partiföreträdare inte deltagit i möten och tagit del av hur man i socialförvaltningen sliter för att minska kostnaderna.

– Men att sitta hemma på kammaren och skriva motioner om att vi nånstans i nån kassakista ska få fram 7-8 miljoner det är lätt, rasade Bohlin-Neuman.

Johansson svarade med att man periodvis kan ha mycket i livet och även ett jobb som tar tid, men hävdade än en gång att han tror på det genom sänkta sjukfrånvarokostnader.

– Men om man har så mycket i det privata livet, Johansson, att man är politiker då - för man har ett ansvar. Det är 600 miljoner vi har i budgeten i Degerfors, som vi ska fördela till gator och torg och skolan, förskolan och sjukvården, gick Bohlin-Neuman på, varvid flera ledamöter ropade ”ordningsfråga” och ”håll dig till ämnet” och sa ifrån vad gäller personangrepp.

Ordförande Peter Pedersen (V) sa att man skulle undvika utvikningar och hålla sig till ämnet.

Ovationer

– Jag brukar alltid säga att jag är så stolt över oss i Degerfors kommun, för de allra flesta partier förstår och har ekonomisk insikt. Men jag känner att jag får ta tillbaka det nu. Det här är totalt oansvarigt att driva igenom ett sånt här förslag just nu, sa Anneli Mylly (V) och uppmanade S och KD att engagera sig och delta i möten kring ekonomin.

– Anita pratar om Karlskoga. Ja, de erbjuder 3 000 kronor i friskvård och fullt betald föräldraledighet. Vi erbjuder delade turer, deltidstjänster och dålig arbetsmiljö. Det måste vi vända på, för har vi inte folk som jobbar så funkar det inte, sa Patrik Renberg (S).

Patrik Renberg (S) och Daniel Vesa (S) samtalar med presidiets Peo Linder (V) och Peter Pedersen (V) och sekreteraren Anna Bergqvist Livengård.
Patrik Renberg (S) och Daniel Vesa (S) samtalar med presidiets Peo Linder (V) och Peter Pedersen (V) och sekreteraren Anna Bergqvist Livengård. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Anna Nordqvist (M) gick än en gång upp i talarstolen och rasade:

– Vad är det vi ska skära ned på? Hur ska vi finansiera det här? Jag vill ha svar på det? Är det nån som tänker svara? Ta ansvar, säger jag bara, och svara!

Johansson sa att man förklarat det flera gånger.

Men Nordqvist framhärdade:

– Vad ska vi spara in på? På skolan? Är det skolan vi ska spara in på? Ska vi lägga ner en skola nu? Är det våra barn och unga ni ska spara på? Svara!

Då gick Patrik Renberg (S) upp och rev ned applåder från åhörarna genom att peka mot forna Coophuset och säga:

– Vi har ett hus här bakom som vi inte behöver köpa, där har vi pengarna!

Ajournering

Debattinläggen ville aldrig sina och ordföranden fick återigen påminna om att hålla god ton och inte heller ge varann fula miner.

Representanter för Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna diskuterar under ajourneringen.
Representanter för Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna diskuterar under ajourneringen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Efter drygt 35 minuters debatt i frågan ajournerades mötet för tio minuters överläggning huruvida frågan skulle avgöras under mötet eller vid annat tillfälle.

Det följdes av ytterligare nästa tio minuters debatt, med yrkande om återremiss från de som ville avslå motionen för att få svar på vad det får för konsekvenser och räkna på det. Torbjörn Holm (V) sa bland annat att man tecknat in hela kommunens sjukfrånvarokostnader i den summa som nämndes.

Votering

Peter Nyström (SD) sa att man i ganska hårda ordalag hört frågor kring hur man ska finansiera det och pekade på att det i finansen alltid finns pengar över varje år.

– Det är viktigt i olika sammanhang att Degerfors ska framstå i rosenrött skimmer som en underbar kommun. Hemtjänsten ligger på 263:e plats av 283 och det är nog värt att beakta. Det blir våldsamt dyrt om man fortsätter att tappa undersköterskor, sa Nyström.

Det blev så småningom votering som slutade med en röst mer för att frågan skulle avgöras under mötet, men den blev ändå återremitterad.

– Det krävs en tredjedel av rösterna för en minoritetsåterremiss och det har vi, så frågan återremitteras, sa ordförande Pedersen.

Anita Bohlin Neuman (V) gick hårt åt motionären Jan Johansson i fråga om att ta ansvar för ekonomin.
Anita Bohlin Neuman (V) gick hårt åt motionären Jan Johansson i fråga om att ta ansvar för ekonomin. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anita Bohlin-NeumanAnna NordqvistBudgetarCenterpartietDegerforsDegerfors kommunJan JohanssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaMotionerÖrjan SamuelssonPeter NyströmPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.