Hoppa till huvudinnehållet

Försvaret beställer 22 nya Archer från BAE

Publicerad:
FMV har fått i uppdrag att beställa från BAE i Karlskoga.
FMV har fått i uppdrag att beställa från BAE i Karlskoga.

Regeringen har beslutat att åtta Archer ska skänks till Ukraina och att 14 ska säljas till Storbritannien. Samma antal, 22 Archer kommer nu FMV få i uppdrag att beställa från BAE i Karlskoga.

Dag Enander, arméns kommunikationschef inom Försvarsmakten, säger att det sammanlagt handlar om 22 Archer som FMV kommer beställa från BAE Systems Bofors.

– Försvarsmakten kommer nu i närtid att lägga ett uppdrag till Försvarets materielverk, FMV, om erättningsanskaffning av de pjäser som nu säljs och skänks. Vi säljer pjäser till Storbritannien och vi skänker pjäser till Ukraina.

Han säger att det här handlar om ett politiskt beslut där försvarsmakten delgivit regeringen sin åsikt.

– FMV är sedan myndigheten som lägger en beställning på pjäser och sköter den kommersiella delen mot tillverkaren. I det här fallet BAE Systems Bofors i Karlskoga.

Dag Enander säger att från försvarsmaktens sida vill man att den här processen går så snabbt som möjligt.

– Men vi kommer inte att spekulera i när de här ersättningspjäserna kommer vara armén till handa. I närtid ger vi nu uppdraget till FMV och vi vill att den här processen sker så snabbt som möjligt. FMV kommer beställa 22 Archer, lika många som ges bort till Ukraina och säljs till Storbritannien.

Historien bakom de ny aktuella pjäserna handlar om en avbruten beställning från Norge.

En del av de pjäserna hamnade då hos försvarsmakten och en del placerades i ett lager. Det är pjäserna som hamnade i lagret som skänks och exporteras. Alltså, pjäser som försvaret inte använder.

Det är glädjande att den här affären med Storbritannien gått i lås och försvarsmakten gick ut i onsdags med att de kommer beställa nya Archer i och med den här affären.
Henrik Hedberg, kommunikationsdirektör på BAE Systems Bofors.

Henrik Hedberg, kommunikationsdirektör på BAE Systems Bofors, är glad över beslutet.

– Det är glädjande att den här affären med Storbritannien gått i lås och försvarsmakten gick ut i onsdags med att de kommer beställa nya Archer i och med den här affären.

Försvarets beställning och andra beställningar gör att BAE måste växa som företag.

– Vi har vuxit under ordnade former och det är glädjande och vi ska lösa det här. Vi kommer behöva växa i Karlskoga och vi tittar på att starta upp nya utvecklingskontor på andra ställen. Vi befinner oss i en expansionsfas, vi växer och vi kommer fortsätta växa behöva.

Att Storbritannien köper 14 Archerpjäser innebär att de är det första landet inom Nato som köper pjäsen.

– Det är vi mycket nöjda över, säger Henrik Hedberg.

Läs också:

Storbritannien köper 14 Archerpjäser av svenska försvaret

Artikeltaggar

BAE SystemsBeslutFMVFörsvarsmaktenKarlskogaMyndigheterNatoPolitikPolitiska system och ideologierStorbritannienUkraina

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.