Hoppa till huvudinnehållet

Storbritannien köper 14 Archerpjäser av svenska försvaret

Publicerad:
BAE dynamics Bofors VD Lena Gillström deltar efter signeringen av avtalet med Storbritannien. Med på bild de båda ländernas ministrar samt FMVs Generaldirektör Göran Mårtensson. Foto: BAE Systems Bofors

Försvarets materielverk, FMV, rapporterar att de tecknat kontrakt med Storbritannien om försäljning av 14 pjäser av artillerisystemet Archer och tillhörande ammunition.

– Det är mycket positivt att Storbritannien nu väljer att köpa Archer, som ett led i att täcka upp för de artilleripjäser som de i sin tur skickar till Ukraina, säger Joakim Wallin, chef för Export på FMV i ett pressmeddelande.

Kontraktet undertecknades under onsdagen i London då också den svenska och den brittiska försvarsministern undertecknade ett strategiskt samarbetsavtal kring stödet till Ukraina och ett långsiktigt samarbete kring Archersystemet.

Enligt FMV innebär avtalet att Storbritannien kan donera sina äldre artillerisystem, AS 90, till Ukraina.

– Archeravtalet stärker det samlade stödet till Ukraina och det stärker också samarbetet mellan Sverige och Storbritannien avseende logistisk och underhåll av Archersystemet, även till förmån för Ukraina. Samtidigt är det också mycket positivt att det nu blir fler länder som använder Archer och som kan vara med och utveckla systemet på sikt, fortsätterJoakim Wallin.

Svenska regeringen har också aviserat att åtta Archerpjäser ska skänkas till Ukraina och samarbetet med Storbritannien förbättrar enligt FMV förutsättningarna för logistik och underhåll av de Archer-pjäserna.

– Regeringens beslut att skicka ett av världens mest avancerande artillerisystem, Archer, visar på Sveriges fortsatta engagemang för Ukraina, säger Joakim Wallin.

Det mobila artillerisystemet Archer har utvecklats av BAE Systems Bofors AB i Karlskoga på uppdrag av försvaret och det här är det första internationella kontraktet. Från början var även Norge med i projektet men hoppade av innan de första pjäserna levererades.

BAE Systems Bofors har även marknadsfört Archer i USA, men då på ett MAN-chassi i stället för de det Volvo-chassi som används för de svenska pjäserna.

Läs också:

Försvaret beställer 22 nya Archer från BAESaab tecknar nytt ramavtal med Nato

Artikeltaggar

AvtalBAE SystemsBAE Systems Bofors ABExportFMVFörsäljningFörsvarLogistikLondonNäringslivStorbritannienUkraina

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.