Hoppa till huvudinnehållet

Grovt vapenbrott gav kännbara fängelsestraff – hade ett 3-printat automatvapen

Publicerad:
Vid husrannsakan påträffades ett 3D-printat automatvapen och ett avsågat hagelgevär. Foto: Polisen

Vid ett tillslag mot en lägenhet i Karlskoga påträffades tre vapen, ett 3D-printat automatvapen, ett avsågat hagelgevär och ett kulgevär. I rättegången ingick ett narkotikabrott som skett vid ett annat tillfälle.

Två män döms till fängelse, en till skyddstillsyn och en man frias.

Vid husrannsakan den 3 januari hittade polisen tre vapen och en del ammunition i ett källarförråd som tillhör en man i tjugofemårsåldern som bor i lägenheten i Sandviken i Karlskoga. Alla tre vapnen testades hos NFC, Nationellt forensiskt centrum, och de var brukbara.

Det var en 3D-printad halvautomatisk kulsprutepistol med magasin och 47 passande patroner, ett avsågat hagelgevär med en passande hagelpatron, ett kulgevär med kikarsikte med tio passande patroner, samt 82 patroner som inte passar till något av de påträffade vapnen. En del av ammunitionen har varit så kallad hålspetsammunition, vilket innebär att den saknar mässingshölje och därför exploderar och skapar omfattande skador vid träff.

Olika versioner

Tingsrätten skriver att de tilltalade, lägenhetsinnehavaren, en man i tjugoårsåldern och en man i tjugofemårsåldern har lämnat olika versioner av hur och när de har haft tillgång till lägenheten i Sandviken. Lägenhetsinnehavaren hävdar att de andra två männen tagit över lägenheten och att de tvingat till sig nycklarna och att han själv hölls sig därifrån. Han nekar till att ha sålt narkotika.

De andra två nekar till hans uppgifter, en av dem känner mannen för att han köpt narkotika av honom. De två säger att de inte har någon närmare vänskap.

Tillslaget mot lägenheten föregicks av att polisen bedrev spaning i området och sett de tre personerna runt lägenheten. En av dem stoppades i en bil där man påträffade narkotika och lägenhetsinnehavaren greps i lägenheten. Tingsrätten anser att bevisningen mot den tredje mannens koppling till lägenheten och vapnen är för låg för att döma honom.

En del av ammunitionen har varit så kallad hålspetsammunition, vilket innebär att den saknar mässingshölje och därför exploderar och skapar omfattande skador vid träff.
Polisens förundersökning

En av männen från lägenheten döms i samma mål för ett annat narkotikabrott som skett vid ett annat tillfälle. Då hittade polisen nära 1 kilo cannabis i en påse på taket till en fastighet där en av männen bodde. När de båda männen greps var de även påverkade av narkotika.

Polisen påträffade en påse med nära ett kilo cannabis i en påse på ett tak i centrala Karlskoga.
Polisen påträffade en påse med nära ett kilo cannabis i en påse på ett tak i centrala Karlskoga. Foto: Polisen

Lägenhetsinnehavaren, en man i tjugofemårsåldern, döms till fängelse i tre år och sex månaders fängelse för grovt vapenbrott och två fall av ringa narkotikabrott.

Mannen i tjugoårsåldern döms till tre år och sex månaders fängelse för grovt vapenbrott, narkotikabrott, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Ett av de ringa narkotikabrotten hänger samman med tillslaget mot en lägenhet i centrala Karlskoga då man påträffade nästan ett kilo cannabis.

Den andra mannen i tjugoårsåldern döms till skyddstillsyn för narkotikabrottet efter tillslaget mot lägenheten i centrala Karlskoga.

Den fjärde mannen, som också är i tjugoårsåldern, frias helt från misstankar om grovt vapenbrott.

Polisen hittade 3D-printad k-pist hos kriminella i KarlskogaFick larm om cannabisrök från bostad – påträffade ett kilo cannabis

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseKarlskogaNarkotikabrottNFCOlovlig körningSandvikenVapenbrott

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.