Hoppa till huvudinnehållet

En salig blandning av färg och form: ”Det är charmen med vårsalongen”

Publicerad:
”Det blir en väldigt färgstark vårsalong i år”, säger Linda Jurmu under pressvisningen inför lördagens vernissage. Foto: Kajsa Juslin

I Karlskoga konsthall trängs just nu måleri, fotografi, skulptur, digitala verk och kollage. Allt i en salig blandning av färg och form, föreställande och abstrakt.

– Det är det som är charmen med vårsalongen; det får plats många kulturella uttryck, säger Linda Jurmu, ordförande i Karlskoga konstförening.

I Karlskoga konsthall har det varit fullt upp med förberedelser inför lördagens vernissage av årets vårsalong. Här finns Kerstin Hugelius färgglada broderier och Nina Henriëts häftiga kollage bredvid Johnny Nilssons poetiska fotografier där han jobbat med lång slutartid.

Även 24-åriga Rokhsar Mohammadis målning av studenten Fatima Amiri som drabbades av en självmordsbombare i Kabul hänger på en av väggarna.

– Jag tycker om att illustrera verkliga händelser och just den här händelsen berörde mig och därför målade jag den för att visa världen det. I Afghanistan råder det grov diskriminering och flickorna fråntas alla sina rättigheter, har hon tidigare berättat för tidningen.

Tavlorna är målade av Rokhsar Mohammadi (längst till vänster och kvinnan med slöja) och Lollo Almlöf (porträttet på flickan och tavlan till höger).
Tavlorna är målade av Rokhsar Mohammadi (längst till vänster och kvinnan med slöja) och Lollo Almlöf (porträttet på flickan och tavlan till höger). Foto: Kajsa Juslin

24-åringen från Afghanistan är en av årets debutanter på vårsalongen.

– Det är alltid roligt när det kommer med nya konstnärer. Förutom Rokhsar så har vi bland annat Maria Mustola och Saga Szleg som sysslar med digital teknik, berättar Linda Jurmu.

Hedersutställare

Jurmu hänger upp Saga Szlegs naturmotiv i ett av fönstren. Ljuset lyser upp pappret så färgerna förstärks.

– Här gjorde den sig jättebra tycker jag.

På en av kortsidorna hänger årets hedersutställare: Terry Voyce. Han är ursprungligen från England men har bott i Karlskoga sedan 1976.

Terry Voyce började måla som barn och är självlärd. En av målningarna som visas på utställningen gjorde han som åttaåring hemma i England.

Terry Voyce är årets hedersutställare.
Terry Voyce är årets hedersutställare. Foto: Kajsa Juslin

– Det är en bild på en väderkvarn som fanns i byn där jag bodde. Jag bodde i ett parhus i en liten by och den här tavlan gav jag till paret som bodde i det andra huset. När hon dog så hittades tavlan och jag fick tillbaka den, berättar han.

”Kliver in i grönskan”

När han kom till Sverige började han med akvarell och han har varit mycket i naturen och målat. Flera av verken föreställer barrskog, med ljusstrålar som strilar in mellan stammarna.

– Jag är fascinerad av skog och den svenska granskogen är väldigt tät. Även en solig dag är det dunkelt i skogen och man ser hur ljuset filtreras genom grenarna. Skogen blir man aldrig trött på.

 • Terry Voyce älskar naturen och fascineras av de svenska, täta barrskogarna.
  Terry Voyce älskar naturen och fascineras av de svenska, täta barrskogarna. Foto: Kajsa Juslin
 • Linda Jurmu rättar till ett kollage av Nina Henriët. Fotografierna till vänster är tagna av Johnny Nilsson.
  Linda Jurmu rättar till ett kollage av Nina Henriët. Fotografierna till vänster är tagna av Johnny Nilsson. Foto: Kajsa Juslin
 • Kerstin Hugelius broderar sina tavlor och har varit med flera gånger förut.
  Kerstin Hugelius broderar sina tavlor och har varit med flera gånger förut. Foto: Kajsa Juslin
 • Linda Jurmu håller upp en tavla gjord av Saga Szleg.
  Linda Jurmu håller upp en tavla gjord av Saga Szleg. Foto: Kajsa Juslin

Linda Jurmu håller med och tycker att målningarna blir en fin ingång till årets vårsalong.

– Det är så fint, man kliver rakt in i grönskan när man kommer in i Konsthallen, säger hon.

Den jurybedömda utställningen är årligt förekommande. Vilka verk som väljs ut till Vårsalongen avgörs av en utomstående juryperson för att få en opartisk bedömning. I år var det grafikern Carina Fihn från Göteborg som valt ut vilka alster som ska få visas.

Christer Norrström spanar in en svartvit tavla i tusch gjord av Zijad Mehmedovic.
Christer Norrström spanar in en svartvit tavla i tusch gjord av Zijad Mehmedovic. Foto: Kajsa Juslin

Till årets vårsalong var det totalt 61 sökande med 195 verk. Av dem valdes sedan 49 konstnärer ut med 96 verk.

Vårsalongen har vernissage klockan 11 lördagen den 1 april på Karlskoga konsthall. Utställningen pågår till den 22 april.

Artikeltaggar

Karlskoga konstföreningKarlskoga konsthallKonstNöje/KulturUtställningarVernissager

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.