Hoppa till huvudinnehållet

Melvin,12, vill slå nytt rekord – sålde majblommor för 10 000 kronor

Publicerad:
Melvin Laitila och Tuija Nimell sitter tillsammans med årets Majblomma. Foto: Julia Olsson

Säljproffset och elvaåriga Melvin Laitila sålde förra året majblommor för över 10 000 kronor. I år satsar han på ett nytt rekord och är mer än redo för årets försäljning, och har redan nu arbetat på sin säljstrategi.

– Det är roligt eftersom det går till en bra sak, säger han.

Trots snö och kyla börjar det ju faktiskt närma sig varmare väder och en hel del grönska. En blomma som kommer att göra sig synlig oavsett väder utanför dörren är majblomman, som om bara några veckor får börja säljas bland elever runt om i Sverige.

En av de eleverna är elvaåriga Melvin Laitila, som går i fyran på Aggerudskolan. Förra året sålde han majblommor för cirka 10 100 kronor, och var den som sålde mest, inte bara på Aggerudskolan, utan i hela Karlskoga. Och i år är han mer taggad än någonsin på att slå sitt tidigare rekord.

– I år satsar jag på att sälja för i alla fall 15 000 kronor, berättar han

Med sin pappa som säljare och coach har han fått lite tips och tricks på hur man ska sälja bra, och nu är Melvin redo för att dela med sig av sina egna erfarenheter och tips.

– Jag var ute varje dag efter skolan och sålde utanför affärer och i andra områden. Det är jätteviktigt att vara snäll och trevlig mot kunderna, man ska till exempel inte stå med telefonen. Man ska heller inte jaga kunderna, de ska vilja komma till dig, säger han.

En uppgraderad strategi

Han berättar att han troligen kommer att gå in med samma strategi igen men med några uppgraderingar.

– Den här gången ska jag börja sälja så fort jag får, och stanna ute så länge jag kan och orkar. Jag ska nog tänka på vilka tider och dagar jag ställer mig utanför affärerna för att se till att möta så många kunder som möjligt.

Melvin tycker att årets blomma är mycket fin och kommer själv att köpa en.
Melvin tycker att årets blomma är mycket fin och kommer själv att köpa en. Foto: Julia Olsson

Pengarna som samlas in delas ut i ekonomiskt stöd till enskilda barn och används för att informera om barns villkor, och till att stödja forskningsprojekt som förbättrar barns villkor, enligt information från Majblommans egen hemsida.

Barnen som säljer får också tio procent av det man själv har sålt för.

– Förra året tjänade jag cirka 1000 kronor som jag valde att spara undan, berättar Melvin.

Men han är också väldigt tydlig med att han säljer för att pengarna går till en god sak och för att det är roligt.

– Det känns bra att veta att andra barn kan ta del av de här pengarna och göra något de kanske inte skulle ha råd med annars, säger Melvin.

Fred på jorden

Även skolorna får en andel av det eleverna säljer för, berättar Tuija Nimell, lärare och styrelsemedlem i organisationen Majblomman i Karlskoga.

– Skolorna får tio procent av det alla eleverna säljer för, och vi har bestämt att de pengarna ska gå till något som alla barnen kan ta del av.

Han hoppas på att sälja flest av den här typen av pin.
Han hoppas på att sälja flest av den här typen av pin. Foto: Julia Olsson

Förra året fick Aggerudskolan cirka 11 000 tusen kronor och de spenderades på bollar, mål och andra rastaktiviteter som gynnar barnen. Något som Melvin också tycker är en bra idé.

– Det är roligt att köpa in något som alla kan ha användning av och det behövs nästan alltid något till rastboden, säger han.

Årets blomma är designad av 12-åriga Elsa Schymberg från Karlstad, och har fått namnet Fred på jorden.

– Det gröna representerar jorden, det blå vattnet och den gula pricken är där det är krig och konflikter, berättar Tuija.

Artikeltaggar

BarnBlommorKarlskogaKarlstadMajblommanRekordSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.