Hoppa till huvudinnehållet

Unga tjejer fick provskjuta Carl-Gustaf virtuellt

Publicerad:
Isabella Kanesved, Emelie Forslund och Mia Wooldridge iakttar anvädningen av en kraftfull, om än liten, radardetektor. Foto: Love Tallmyren

Det behövs fler kvinnliga ingenjörer. Så tycker Saab Dynamics i Karlskoga som under fredagen lät sig gästas av ett tjog tonårstjejer som fick bekanta sig med yrket, i förhoppning om att det ska ge mersmak.

Tilldragelsen är ingen lokal företeelse, utan en dag som går under stämpeln ”Introduce a Girl to Engineering-day”, IGE, som den formuleras av initiativtagaren Womenengineer, en stiftelse som har för avsikt att öka kvinnors närvaro inom branschen.

Enligt Cecilia Kinell, som jobbar på Saabs personalavdelning i Karlskoga, är arrangemanget viktigt för framtida rekrytering.

– Det handlar om framtida kompetensförsörjning och vi vill ha många olika personer i organisationen. Så med den här dagen hoppas vi att vi kan fånga tjejers intresse för teknik och för yrket som ingenjör, säger Kinell och fortsätter:

– Det är många företag som konkurrerar om arbetskraft med rätt kompetens och det är klart att det är en utmaning för oss. Att vara en del av IGE-day är ett sätt att visa hur det är att arbeta som ingenjör hos oss. En anställning på Saab är en chans att jobba med avancerad teknik och innovationer. Vi hoppas så klart att vi efter idag har ännu fler som är intresserade av oss som företag.

Det finns enligt Cecilia Kinell ett stort rekryteringsbehov inom försvarsindustrin.
Det finns enligt Cecilia Kinell ett stort rekryteringsbehov inom försvarsindustrin. Foto: Love Tallmyren

Kinell berättar också att man inför IGE-dagen samarbetat med olika skolor på orten som bistått försvarskoncernen med urvalet av de 20 Karlskogatjejer som deltog, där åldersspannet sträckte sig från 13 till 19 år.

Till sak hör att man, till följd av omvärldsläget, ligger i startgroparna med att öka arbetsstyrkan med ett tusental personer per år under de kommande åren.

– Så det här är också en del i att tillgodose vårt stora rekryteringsbehov, förklarar Kinell.

Avfyrade granatgevär

Saabs tappning av en dag i livet som ingenjör innehöll främst besök vid olika utsatta stationer, där både tekniker och ingenjörer fanns på plats för att, åtminstone i viss mån, blottlägga olika produkters utföranden och användningsområden.

En av dessa stationer utgjordes av en simulator där ungdomarna, med hjälp av VR-glasögon och en kontroll i verklig storlek och utformning, fick testa att avlossa skott med vapensystemet Carl-Gustaf M4.

En av de gästande tjejerna testar Carl-Gustaf virtuellt.
En av de gästande tjejerna testar Carl-Gustaf virtuellt. Foto: Love Tallmyren

– Hittills har det varit intressant och coolt. Vi fick testa AR (Augmented Reality, reds. anm.) då vi spelade ett spel, vilket jag aldrig sett förut, säger Mia Wooldridge, en av deltagarna som läser teknik på gymnasiet.

VR och AR

VR, eller Virtual Reality, är en typ av datateknik som simulerar verkliga eller fiktiva miljöer, samt människans närvaro och interaktion i dessa miljöer. Tekniken är ett relativt nytt påfund och framställs oftast med hjälp av speciella glasögon som för utövaren i realtid visar datorgenererade bilder av miljön.

Medan miljöerna inom VR är fullkomligt digitala så fungerar den närbesläktade AR-tekniken, Augmented Reality, istället i samspel med den riktiga världen. Det gör så att man, med hjälp av datorbaserade element, kan förstärka den verkliga miljön med ett digitalt inslag.

Källa: Immersivt

På plats finns också en av Saabs ambassadörer tillika systemsäkerhetsingenjörer Ellinor Englundh, som betonar vikten av praktiska besök likt IGE-dagen.

– Det betyder jättemycket. Man får ett annat perspektiv på saker och det är väldigt värdefullt för oss. Vi hoppas att det betyder mycket för deltagarna också, säger Englundh.

Vad är ditt råd till tjejer som vill ta sig in i branschen?

– Prova! Plugga, sök in och tänk brett. Men det viktigaste är att man vågar prova, svarar hon.

Uppmärksam sensor

I rummet intill befinner sig elektronikkonstruktörerna Tony Holm och Arne Tapper, som för dagen demonstrerar en ovanligt lyhörd sensor.

– Det här är en radardetektor. Det är som en liten radio kan man säga, med en väldigt hög frekvens om 60 gigahertz. Idag visar vi lite av vad man kan göra med den, vilket kanske främst är avståndsbedömning men den kan också fånga upp puls och andning, förklarar Holm.

Arne Tapper och Tony Holm som demonstrerar radardetektorns styrka. Den kan nämligen skicka och ta emot frekvenser genom vissa föremål och tunnare väggar.
Arne Tapper och Tony Holm som demonstrerar radardetektorns styrka. Den kan nämligen skicka och ta emot frekvenser genom vissa föremål och tunnare väggar. Foto: Love Tallmyren

Enligt Holm själv finns det redan över 300 patent på manicken, där han bland annat nämner Volvo som kommer att börja använda chippet som en säkerhetsfunktion i sina bilar.

Arne Tapper åskådliggör det sistnämnda genom att sätta sig på en stol framför apparaten, som är kopplad till en dator, varpå den ger utslag i form av en sinuskurva i takt med hans andning och puls.

– Vad ojämnt jag andas, utbrister Emelie Forslund, som också läser teknikprogrammet på gymnasiet, efter att hon själv gett radarn ett försök.

Apparaten fångar upp och framställer sedan grafiskt en av elevernas andning och puls.
Apparaten fångar upp och framställer sedan grafiskt en av elevernas andning och puls. Foto: Love Tallmyren

Vid en annan station i ett annat rum fick de gästande tjejerna prova på explosivt bygge, eller åtminstone montering av en elementär beståndsdel som används i Saabs granater.

– Här testar vi att delmontera ett tändrör. Tändröret sitter i granaten och det är till för att hålla granaten i säkrat läge när den väl ska vara det och sen gå till funktion med de armeringsvillkor som ska uppfyllas, berättar Gabriella Lagerstam Eriksson, sektionschef vid avdelningen som producerar tändrören.

Och på ren svenska?

– Armeringsvillkor kan vara till exempel acceleration och gastryck.

En av de knåpande tändrörsmontörerna heter Kristin Andreasen och även hon läser teknik på gymnasiet. Huruvida IGE-dagen på Saab gav de andra deltagarna mersmak ska vara osagt, men Andreasen tycks redan ha siktet inställt.

– Jag har tänkt att plugga till ingenjör efter gymnasiet så besöket idag var roligt. De på skolan pushar mycket för att ingenjör är ett bra yrke, avslutar Andreasen.

Kristin Andreasen verkar ha en tydlig målbild över sin tilltänkta yrkesbana.
Kristin Andreasen verkar ha en tydlig målbild över sin tilltänkta yrkesbana. Foto: Love Tallmyren

Artikeltaggar

Carl-GustafGymnasieskolanKarlskogaSaabSaab DynamicsSkolorTeknikTeknik och vetenskap

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.