Hoppa till huvudinnehållet

Degerforsare som gjort mycket för svensk danskultur prisad av Vänsterpartiet

Publicerad:
Roland Halvarsson drar motiveringen till 2022 års kulturpris till Marianne Nielsens minne, som Anna Grip, dansare, danspedagog, konstnärlig ledare och chef för en rad dansinstitutioner, ursprungligen från Degerfors, tilldelades i samband med Vänsterpartiets årsmöte i Bruksgården. I bild också hennes far, Tord Grip, samt Peter Eriksson och Peo Linder.
Roland Halvarsson drar motiveringen till 2022 års kulturpris till Marianne Nielsens minne, som Anna Grip, dansare, danspedagog, konstnärlig ledare och chef för en rad dansinstitutioner, ursprungligen från Degerfors, tilldelades i samband med Vänsterpartiets årsmöte i Bruksgården. I bild också hennes far, Tord Grip, samt Peter Eriksson och Peo Linder. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Anna Grip, dansare, danspedagog, konstnärlig ledare och chef för en rad dansinstitutioner, ursprungligen från Degerfors, tilldelades under lördagen 2022 års kulturpris till Marianne Nielsens minne. Det gjordes i samband med Vänsterpartiets årsmöte i Bruksgården.

Kulturpriset har vi delat ut sen 1995, med uppehåll för pandemin. Den som fick första priset var fotografen Karl-Erik Nordin, berättar Eje Johansson (V) som nu är kultur- och utbildningsnämndens ordförande.

Till Bruksgården för att motta priset kom Anna Grip i sällskap med sin far, Tord Grip. De passade samtidigt på att besöka kyrkogården, där Tord fru och Annas mamma Siv är begravd. De skulle också hälsa på Hagström, materialförvaltaren på Stora Valla, enligt vad Anna berättar då vi pratar med henne innan prisutdelningen.

När hon och hennes far nåddes av nyheten kring förslaget att sälja Stora Valla, som man nu tagit omtag kring, så blev de förvånade.

– Vi blev förvånade och så skrattade vi lite, för Hagström frågade Tord om det är han som köpt Stora Valla och om det ska heta Tord Grips arena, berättar Anna Grip.

Dans på rosor

Vad gäller kulturpriset var det Vänsterpartiets ordförande Roland Halvarsson som delade ut det. I motiveringen sa han bland annat:

– Livet är som bekant inte alltid en dans på rosor, men för utvecklingen av svensk danskultur i allmänhet och internationell modern dans i synnerhet har Anna Grip spelat en avgörande roll. Som chef och konstnärlig ledare för bland annat Cullbergbaletten, Skolen for moderne dans i Danmark och Östgötabaletten samt som högskolerektor och programansvarig för Dans och cirkushögskolan i Stockholm kan hennes betydelse inte nog betonas, inte heller hennes insatser i den oberoende internationella dansorganisationen ccap.

Anna Grip tillsammans med sin far, Tord Grip, samt Vänsterpartiets ordförande Roland Halvarsson.
Anna Grip tillsammans med sin far, Tord Grip, samt Vänsterpartiets ordförande Roland Halvarsson. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Halvarsson berättade för de som samlats vid prisutdelningen att Anna Grip antogs vid Balettakademin Stockholm 1977, 16 år gammal.

– Idag drygt 40 år senare är hon frilansande danscoach i Sverige och utomlands och en av de största auktoriteterna inom den moderna dansen, sa Halvarsson och överlämnade såväl blommor, vilka förstås var rödvita, som diplom och pris.

Kinderägg

Anna Grip tackade och sa att det kunde vara risk för att det stockade sig i halsen, och fortsatte:

– Det här är ett så kallat Kinderägg, det är tre önskningar i ett. Det är ett kulturpris, det är Degerfors och inte minst det är Vänsterpartiet, varvid hon drog ned applåder i Bruksgården.

– Tusen, tusen tack och tack till Vänsterpartiet i Degerfors för allt ni gör och visar resten av Sverige att det går att leda och driva opposition som i Degerfors, sa Grip.

Om Anna Grip och hennes karriär kan ni läsa mer i en större kommande intervju.

Artikeltaggar

DansDegerforsNyheterPrisutdelningarRoland HalvarssonStockholmStora VallaTord GripVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.