Hoppa till huvudinnehållet

Johansson tycker härskartekniken lever kvar i debatten

Publicerad:
Under ajourneringen kring "delade turer". I presidiet Peo Linder (V) och Peter Pedersen (V) och framför syns bland andra Torbjörn Holm, Eje Johansson (V), Anneli Mylly (V) och Anna Nordqvist (M). Foto: Anna-Stina Tallmyren

Jan Johansson (KD) tycker efter debatten i fullmäktige kring hans motion att ta bort delade turer för äldrevårdspersonalen, att många politiker bevarar härskartekniken, trots utbildningar och föreläsningar i gott debattklimat.

Personangrepp och utvikningar i debatt kring delade turer

– Det här underlättar säkert inte att få in nya förtroendevalda som vill engagera sig, säger Johansson.

Vad gäller kritiken från de styrande mot att han inte gått på möten och tagit del av socialnämndens ansträngda ekonomi, så betonar han att han inte hade plats i socialnämnden förra mandatperioden, så där hade han inte tillträde.

– Vad gäller ksau (kommunstyrelsens arbetsutskott) ekonomimöten så har det varit olika bud om det. I början skulle vi gå på dem, sen skulle vi i oppositionen inte vara med, utan bara ordinarie ledamöter. Jag skickade så sent som i oktober en fråga till ekonomichefen om vad som gäller egentligen, men fick svar att alla är inbjudna att delta i dessa möten, säger Johansson och fortsätter:

– Men jobbar man heltid och inte är heltidsarvoderad så har man inte alltid möjlighet att delta, som man kanske har som pensionär och medlem i ett större parti där man kan dela på uppdragen.

Göra avtryck

Enligt Johansson har det också varit så att om man inte hade ersättare med plats i fullmäktige, så får man inte skicka någon annan representant ens till kommunstyrelsens möten om man där enbart har insynsplats.

– Vi fritidspolitiker är inga övermänniskor men vi försöker göra avtryck ändå genom att skriva motioner och så. Nu ansågs det oansvarigt att lägga en sån motion för det kostar. Men då kan man ju aldrig komma med något förslag, för alla satsningar kostar ju och det här kunde sänka kostnaderna samtidigt som det ger bättre arbetsmiljö, säger han.

Vad kostade det?

Den kostnad Johansson nämner för sjukfrånvaron i socialnämnden var runt 17 miljoner, vilket också kritiserades i debatten.

Vi kollar med ekonomichef per Nordin vad kostnaden för sjuklön inom socialförvaltningen låg på det år motionen skrevs, alltså 2021, och får svaret 3,4 miljoner kronor.

– Ja men lägg därtill alla vikariekostnader för de som var sjukskrivna, så tror inte jag att kostnaden jag baserade det på är helt orimlig, säger Johansson.

Jan Johansson (KD) tycker att det råder härskarteknik i fullmäktiges debatter.
Jan Johansson (KD) tycker att det råder härskarteknik i fullmäktiges debatter. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DebatterJan JohanssonKommunstyrelsenKristdemokraternaMotionerPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.