Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Inget har förändrats sedan 2021

Publicerad:
STOCKHOLM 20090202Undersköterskan Rebeca Miranda hjälper en äldre person på Kulltorps Vård- och omsorgsboende på Söder i Stockholm Foto Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod 10060
STOCKHOLM 20090202Undersköterskan Rebeca Miranda hjälper en äldre person på Kulltorps Vård- och omsorgsboende på Söder i Stockholm Foto Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod 10060 Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Degerfors kommunfullmäktige har debatterat delade turer inom äldreomsorgen. Igen. En debatt som på det stora hela var ett 1,5 år gammalt eko från när Degerfors kommunfullmäktige debatterade slopandet av delade turer senast.

Det är som att ingenting förändrats alls sedan 2021. Så får man återanvända samma ledare som skrevs den gången? Eller är det dags att skruva upp tonläget?

Eftersom behovet av insatser inom omsorgen inte fördelas jämnt under dagen, räknar kommunen med att de kvinnliga anställda – för det är ju alltid kvinnor – ska jobba en arbetsdag som inleds tidigt på morgonen och avslutas sent på kvällen med ett gäng timmar ”på mitten” som obetald paus.

Att inte utnyttja de kvinnliga omsorgsanställda som praktiskt taget livegna har Degerfors inte råd med. Det är det klara och tydliga beskedet som företrädare efter företrädare för det blåröda styret pumpade ut under fullmäktigemötet.

Tidningens reporter listar argumenten:

I den ”bästa av världar” skulle motionen bifallas, förklarade Ingela Sundberg (M).

När ekonomin är tillräcklig ska man försöka göra något åt det, menade Torbjörn Holm (V).

”Rent ekonomisk är det inte möjligt idag”, sa moderaten Anna Nordqvist och fördömde oppositionen med att ”det är lätt att vilja och driva populistisk politik”.

”Sitta hemma på kammaren och skriva motioner om att vi nånstans i nån kassakista ska få fram 7–8 miljoner det är lätt”, tyckte Anita Bohlin-Neuman (V).

”Totalt oansvarigt att driva igenom ett sånt här förslag just nu”, menade Anneli Mylly (V).

”Alla” framhåller att de så klart vill att kvinnorna inom omsorgen ska ha arbetsvillkor som praktiskt taget alla andra kommunanställda helt självklart räknar med. Men VAR SKA PENGARNA TAS?!

”Ta ansvar, säger jag bara, och svara!”, rasade Anna Nordqvist (M).

”Tar ansvar” är vad de anställda inom äldreomsorgen i Degerfors gör i dag. Kanske kommunledningen ville svara dem på frågan varför kommunen räknar med att omsorgen ska lösa sig genom att kvinnor förväntas göra som kvinnor gjort i århundraden: ställa upp. Inte låta äldre fara illa.

Skola, vård och omsorg har i alla tider vilat på att kvinnor ställer upp och tar en för laget. Belöningen blir en sliten kropp och låg pension.

Ni har två alternativ, hälsar kommunen: Antingen får ni jobba deltid med kanske 70 procent på en skitlön och täcka upp antingen morgon eller kväll – eller så får ni en skitlön på heltid, men med delade turer och då förväntas ta hand om både morgon- och kvällsruschen.

Take it or leave it!

Vänsterpartisterna i Degerfors får väl hålla en tumme för att moderater och sverigedemokrater på riksnivå inför lite nya repressiva regler som kan tvinga bidragstagare och arbetslösa in i omsorgsbranschen. För att räkna med att speciellt många frivilligt ska vilja göra jobbet med de villkor kommunen erbjuder i dag, känns olovligt naivt.

Artikeltaggar

Anita Bohlin-NeumanAnna NordqvistAnneli MyllyÅsikterDegerforsIngela SundbergKommunfullmäktigeLedareMotionerOmsorgTorbjörn HolmVänsterpartietVård