Suicide Zero släppte förra veckan resultatet av årets kommunbarometer angående hur det suicidpreventiva arbetet fungerar i Sveriges olika kommuner. Kommunerna i Örebro län har flera områden där arbetet behöver förbättras.
I ett pressmeddelande tas bristen på suicidpreventiva insatser i Sveriges kommuner, därmed också Örebro läns kommuner, upp. År 2021 tog 45 människor i Örebro län sina liv, och självmord befaras öka till följd av utvecklingen i samhället skriver organisationen Suicide Zero.
– Efterverkningarna av pandemin, stor oro i omvärlden och skenande priser påverkar nästan alla negativt. Utvecklingen är extra svår för människor som redan befinner sig i en utsatt situation. En stundande lågkonjunktur riskerar att driva upp självmordstalen ytterligare, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero.
Kommunbarometer kartlägger Sveriges kommuner
Varje år gör Suicide Zero en kommunbarometer för att kartlägga det suicidpreventiva arbetet runt om i Sveriges kommuner.
Efter årets undersökning gavs resultatet att ingen av Örebro läns kommuner når tillräckligt höga poäng för att anses ha ett fullt fungerande suicidpreventivt arbete. Kumla kommun och Ljusnarsbergs kommun hamnar efter undersökningen inom rött ljus och samlar därmed inte ihop poäng nog för att anses ha ett fungerande arbete på någon front.
Resterande kommuner, inklusive Karlskoga, hamnar inom gult ljus och har därmed områden som fungerar men även flera områden där förbättring behöver ske. Degerfors kommun deltog ej i undersökningen.
– Den enda rimliga anledningen till att vi inte svarat på enkäten, som jag kan tänka mig, är att vi stått inför en hel del chefsbyten, så att det helt enkelt har hamnat mellan stolarna, säger Marie-Louise Forsberg Fransson, socialchef i Degerfors kommun.
”Alla är viktiga”
Johanna Bernström Högblom, arbetar med Välfärd och Folkhälsa vid Region Örebro län, säger i ett uttalande att Örebro län behöver utveckla det suicidpreventiva arbetet, något hon menar på inte kom som någon överraskning.
Enligt Johanna ska majoriteten av Örebro läns kommuner arbeta aktivt med att ta fram ett styrdokument för hur det suicidpreventiva arbetet ska bedrivas.
– Alla är viktiga i arbetet för att förebygga självmord, detta är allas fråga i olika utsträckning, avslutar Bernström Högblom.
Det här är Suicide Zeros kommunbarometer
Suicide Zeros kommunbarometer bygger på en enkät som delats ut till landets 290 kommuner under hösten 2022. 232 kommuner besvarade enkäten.
Frågorna i enkäten handlar om hur det suicidpreventiva arbetet är organiserat, om de förebyggande åtgärderna och om hur samverkan med vården och utbildningsinsatser ser ut.
Kommunerna fick sedan ett resultat utifrån poäng där 27 var maxpoängen. Resultatet delades in i tre grupper.
– Grönt ljus, poäng över 20. Kommunen bedöms ha goda insatser inom området suicide.
– Gult ljus, poäng mellan 10-19. Kommunen bedöms ha rutiner och insatser som behöver utvecklas men bedöms även ha ett aktivt arbete på flera viktiga punkter.
– Rött ljus, poäng mellan 0-9. Kommunen samlar inte ihop tillräckligt med poäng för att anses ha ett tillfredsställande preventivt arbete på någon front.