Hoppa till huvudinnehållet

Personalbrist ska lösas med robotar: ”Hoppas det ska locka till intresse”

Publicerad:
Städvagnen kan bli ett minne blott inom vissa delar av Kommunal städverksamhet. Foto: Janerik Henriksson / TT

Stora pensionsavgångar inom städ- och kost de kommande åren är stor utmaning. Att det dessutom är få som söker utannonserade jobb gör utmaningen ännu tuffare.

– Det ser vi i hela staden att det är svårt att få personal, säger Ulrika Lundgren, chef för samhälle- och serviceförvaltningen, om hur läget ser ut i Karlskoga.

Inom folkhälsonämndens största verksamheter, kost och städ, arbetar det cirka 200 hundra personer i både Degerfors och Karlskoga.

Förra året gick tio personer i pension och fram till 2027 kommer ytterligare 32 personer att gå i ålderspension. Det öppnar upp för många lediga tjänster framöver men redan nu är det ett problem.

– Vi har en industri som går på högvarv, som behöver folk och det märks. Vi har väldigt få sökande på våra tjänster nu till sommarvikariat och annat. Det finns andra möjligheter. Karlskoga växer på arbetssidan så att det knakar, säger Ulrika Lundgren.

Jobbet blir inte lika tungarbetat när man har en robot som kan hjälpa till och göra vissa delar
Amanda Lundgren (M)

Folkhälsonämnden tittar därför på alternativa lösningar inom städverksamheten. De undersöker om det är möjligt att ersätta en del städning med robotar och robotisering.

– Nu pågår det en upphandling kring dammsugande robotar och skurrobotar. Där man har sett bäst lönsamhet på väldigt stora ytor. Det har fortfarande mycket handpåläggning, säger Ulrika Lundgren.

Städrobotar

Att robotar blir ett inslag inom städverksamheten är något som folkhälsonämnden hoppas ska väcka sökandens intresse.

– Det här kan också hjälpa till att locka personal. Jobbet blir inte lika tungarbetat när man har en robot som kan hjälpa till och göra vissa delar. Så vi hoppas att på så sätt kunna utveckla det, säger nämndens ordförande, Amanda Lindgren (M).

Robotar är inte det enda knepet som nämnden kommer att ta till för att få ny personal. Man planerar för kompetensutveckling 2023-2024 för städmedarbetare.

– Där hoppas vi att vi kan få personal och att vi ger rätt kompetens, säger Ulrika Lundgren.

Rätt kompetens

Det kan liknas med servicemedarbetarprogrammet som finns i Karlskoga kommun där kompetensutveckling ges inom ett visst område samtidigt som nyanlända för möjlighet att vässa sina svenskkunskaper.

– Vi har en stor andel utrikesfödda på förvaltningen, jag tror att vi har 32 procent. Sett till våra senaste anställningar till kock i Degerfors och Karlskoga är det ensamkommande killar som anställts och de är är jätteduktiga kockar. Det är verkligen jätteroligt, säger Ulrika Lundgren.

Hon menar att förvaltningen är den professionella stödfunktionen för att andra nämnder och förvaltningar ska kunna ägna sig åt sina grunduppdrag som vård och omsorg.

– Då gäller det att vi är en bra samarbetspartner som har personal med rätt kompetens så att vi underlättar och verkligen är en servicefunktion som man uppskattar och använder sig av.

Karlskogas initiativ för nyanlända får nationell spridning

Artikeltaggar

DegerforsFörvaltningKarlskogaKarlskoga kommunKommunalKostNämnderNäringslivRobotarUlrika Lundgren

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.