Hoppa till huvudinnehållet

Stor utvärdering av upploppet i Sveaparken färdig

Publicerad:
Alla deltagande poliser har fått utvärdera insatsen i samband med kravallerna i Sveaparken.
Alla deltagande poliser har fått utvärdera insatsen i samband med kravallerna i Sveaparken. Foto: Kicki Nilsson/TT

Nu har alla poliser som var med och jobbade under kravallerna i Sveaparken fått tycka till i en omfattande utvärdering.

Polisregion Bergslagen har under nästan ett år utvärderat insatsen under det omtalade upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen förra året, där fler än 70 poliser blev skadade. Det rapporterar SVT Nyheter Örebro.

Utvärderingen visar bland annat att det fanns brister i utrustningen och utbildningsnivå bland poliserna som arbetade under kravallerna. Det har också framkommit kritik mot långsamma beslutsvägar.

I utredningen framgår också att de poliser som arbetade ”överlag inte var mentalt förberedda på våldet de utsattes för” uppger SVT Örebro.

Nationella beslut

Nu har polismyndigheten fattat nationella beslut inom flera utvecklingsområden, som till exempel tekniker och mentala förberedelser inför liknande insatser i framtiden.

– Det här får inte hända igen, i vart fall inte utifrån att vi inte varit förberedda när det gäller den mentala delen, utrustning och taktiskt uppträdande säger Patrick Ungsäter, regionpolischef, till SVT Örebro.

I nuläget har 65 personer varit frihetsberövade misstänkta för deltagande i upploppet och drygt 20 procent av de har varit minderåriga. Flera personer har senare dömts till långa fängelsestraff. Totalt har drygt 20 personer hittills dömts till totalt över 100 år i fängelset, enligt en sammanställning från polisen.

Läs också:

Fler åtal efter påskupploppetHD sänker straff efter påskupploppKarlskogabröderna fick fängelsestraff efter upploppÖver 100 fängelseår utdömda för upplopp i Örebro

Artikeltaggar

BristerBrott, lag och rättKritikÖrebroPatrick UngsäterSamhälleSveaparken i ÖrebroSVTSVT ÖrebroUpploppUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.