Hoppa till huvudinnehållet

Finland nu med i Nato

Publicerad:
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på väg in till tisdagens Nato-möte i Bryssel, där Finland träder in som militäralliansens 31:a medlem.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på väg in till tisdagens Nato-möte i Bryssel, där Finland träder in som militäralliansens 31:a medlem. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Finland har accepterats som Natos 31:a medlem på högkvarteret i Bryssel.

– Nato blir starkare och Finland blir säkrare, fastslår generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Medlemsland nummer 31 har redan fått en flaggstång framför huvudentrén på Natos miljardbygge i nordöstra Bryssel. Här är alla medlemsländernas flaggor hissade på rad, i bokstavsordning efter deras namn på engelska. Den finländska ska upp mellan Estlands och Frankrikes flaggor klockan 15.35 i eftermiddag.

Dessförinnan blev själva inträdet formellt vid 14.40-tiden då Finlands utrikesminister Pekka Haavisto överlämnade landets underskrivna anslutningsdokument till USA-kollegan Antony Blinken.

Ett historiskt inträde, anser Stoltenberg.

– Just den här dagen 1949 så undertecknades Natos grundfördrag i Washington. Det finns inget bättre sätt att fira vår födelsedag än att göra Finland till medlem, säger Natochefen på väg in till dagens möten på högkvarteret.

Säkerhetsgaranti

– Det viktigaste är att genom att bli medlem så får Finland en stensäker säkerhetsgaranti. Artikel 5 – en för alla, alla för en – kommer nu också att gälla för Finland, konstaterar Stoltenberg.

Flaggstången är redan på plats vid Natohögkvarteret i Bryssel där Finlands flagga ska hissas mellan Estlands och Frankrikes.
Flaggstången är redan på plats vid Natohögkvarteret i Bryssel där Finlands flagga ska hissas mellan Estlands och Frankrikes. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Finland har också redan gjort sin första insats som Natomedlem – i och med att Haavisto efter överlämnandet av landets anslutningsinstrument till Blinken också lämnade över Finlands ratificering av Sveriges ansökan om medlemskap.

– Det är den första åtgärden som vi ska göra som Natomedlem, sade Haavisto tidigare i dag.

Vid ceremonin då flaggan ska hissas deltar förutom Stoltenberg även Finlands president Sauli Niinistö.

Billström på plats

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) gratulerar grannarna i öst.

– Vi känner bara glädje naturligtvis. Nu får vi se vårt syster- och broderland bli medlem i Nato. Det är bra för deras säkerhet och bra för oss, säger Billström som också finns på plats för dagens utrikesministermöte, i enlighet med Sveriges status som blivande medlem – "invitee" på engelska.

Jens Stoltenberg betonar samtidigt att arbetet går vidare med att även få in Sverige.

– Det är en stor dag att få in Finland som medlem, men vi ska se till att också Sverige blir fullvärdig medlem. Sverige är nu i ett mycket bättre läge, säger Natochefen.

Wiktor Nummelin / TT

Läs också:

Läs också

Fakta

Medlemmarna i Nato

Tolv länder fanns med från början och bildade militäralliansen Nato, när nordatlantiska fördraget skrevs under i Washington den 4 april 1949. Sedan dess har alliansen utökats med jämna mellanrum till att i dag få 31 medlemmar.

22 av länderna är samtidigt med i EU: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Nio Natoländer är inte med i EU: Albanien, Island, Kanada, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Storbritannien, Turkiet och USA.

Inom EU finns i sin tur fem länder som inte är med i Nato: Cypern, Irland, Malta, Sverige och Österrike.

Artikeltaggar

BrysselEstlandEUFinlandInrikes/utrikesJens StoltenbergNatoSäkerhetTobias Billström

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.