Hoppa till huvudinnehållet

Påskmaten rekordmycket dyrare

Publicerad:
Priset på påskmaten har stigit med närmare 17 procent i år jämfört med i fjol. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Påskmaten blir närmare 17 procent dyrare i år jämfört med i fjol, enligt Matpriskollen.

– Det är historiskt höga ökningstal, säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen.

Påsken är efter julen en av årets största mathelger. Och på grund av inflationen kan påskmaten bli extra dyr i år.

Den oberoende sajten Matpriskollen har tittat på de vanligaste produkterna på påskbordet. Sajten har jämfört vad närmare tusen artiklar inom en rad produktgrupper kostade den 1 april i år och vad de kostade i fjol. Prisuppgången är i snitt 16,6 procent.

– Allting har ju gått upp mycket. Ett påskbord har väl aldrig gått upp så mycket i pris som det har gjort mellan det här året och förra året, säger Ulf Mazur.

Samtidigt är variationen stor mellan grupperna och även inom de olika produktgrupperna.

Det har inte var några stora extrapriskampanjer på ägg inför påsken.
Det har inte var några stora extrapriskampanjer på ägg inför påsken. Foto: Claudio Bresciani / TT

Mejerivaror har ökat mest i pris, till exempel har priset på grädde och ost ökat med 27,1 respektive 26,3 procent i snitt. Men ökningstakten på mejeriprodukter har stannat av sedan senhösten i fjol.

Även varor som lax har blivit betydligt dyrare. Ulf Mazur nämner som exempel att en livsmedelskedja för ett år sedan sålde skivad lax som kampanjvara för 25 kronor. Nu kostar den laxen nästan 40 kronor på extrapris.

– Även kampanjpriset har alltså gått upp rejält.

Annars kan den som tittar runt och har möjlighet att gå till olika butiker pressa priset på sin påskmat eftersom affärerna har stora kampanjer inför påsk.

– Man ska kolla extrapriserna först, säger Ulf Mazur.

Några stora lockpriskampanjer på ägg har det däremot inte varit i år. Det tros bero på att tillgången på ägg är sämre sedan salmonella tidigare har konstaterats hos en av de större äggproducenterna.

Fredrik Gunér / TT

Fakta

Exempel på prisökningar

Den genomsnittliga prisökningar för några produktgrupper från den 1 april i fjol till den 1 april i år.

Grädde 27,1 procent

Smör, 26,3 procent

Skivad lax, gravad/kallrökt 25,9 procent

Ägg, frigående 24,2 procent

Majonnäs 22,9 procent

Källa: Matpriskollen

Artikeltaggar

ButikerEkonomiInflationPåskSalmonellaSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.