Hoppa till huvudinnehållet

Stora Valla arena ska värderas av utomstående part – det ska visa vägen vidare

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Stora Valla arena ska nu värderas av utomstående och det i sin tur ska ge kommunstyrelsen en fingervisning om hur man ska gå vidare, om en försäljning blir aktuell kan man därmed inte svara på nu.
Stora Valla arena ska nu värderas av utomstående och det i sin tur ska ge kommunstyrelsen en fingervisning om hur man ska gå vidare, om en försäljning blir aktuell kan man därmed inte svara på nu. Foto: Love Tallmyren

Den senaste tidens storm kring förslaget från kommunstyrelsens presidium, att sälja Stora Valla, har nu landat i att en extern värdering ska göras av arenan. Upphandling av en sådan kommer ske direkt efter påsk.

I en extrapunkt i kommunstyrelsens senaste sammanträde informerade Björn Johansson, tf kommundirektör, att en upphandling av värdering av Stora Valla arena ska göras. Det i sin tur kommer visa vägen till fortsatta diskussioner.

Förslaget från kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande, Anneli Mylly (V) och Anna Nordqvist (M), att sälja Stora Valla arena var en rejäl ”bomb” och reaktionerna lät inte vänta på sig. Upprörda röster hördes ute i samhället där fotboll är helig kultur, inte minst från hyresgästen, Degerfors IF som blev tagna på sängen.

Björn Johansson, tf kommundirektör i Degerfors kommun, går ut med värderingsuppdrag av Stora Valla efter påsk.
Björn Johansson, tf kommundirektör i Degerfors kommun, går ut med värderingsuppdrag av Stora Valla efter påsk. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Tanken från början var att ha bra kommunikation mellan kommunen och Degerfors IF, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) och berättar att hon och DIF-chef Lars Weman har möten varannan vecka.

Många förslag

Såväl hon som kommunstyrelsens vice ordförande, Anna Nordqvist (M), tycker ändå att genom att deras förslag kom ut, så fick debatten fart och har lett till många diskussioner ute i samhället.

– Det ser man inte minst på insändarsidor i lokaltidningen, där det dyker upp många olika förslag på hur man ska organisera det här. Nyligen var det en som föreslog att vi ska göra som man gör ute på golfbanan, säger Mylly.

– Man ser också insändare i lokaltidningen där man visar förståelse för hur vi tänker och i ett möte med DIF nu senast så informerades de om kommunens ansträngda ekonomi, säger Anna Nordqvist.

Hon säger också att hon inte finner det särskilt kontroversiellt, enligt henne har man varit tydliga i frågan, att det ska upp i kommunstyrelsen om arenan ska värderas.

Olika delars värde

På förekommen fråga i en presskonferens efter kommunstyrelsens möte svarar Anneli Mylly att någon lokal köpare eller stor sponsor som intressent inte finns i dagsläget.

– Outokumpu har annan ideologi numera, de sponsrar mest breddidrott och ungdoms- och damlag, säger Mylly.

Så ni har frågat om de vill köpa arenan?

– Nej, men vi träffar dem tre-fyra gånger om året och de läser tidningen de också, svarar Mylly.

Värdering ska efter påsk göras av de olika alternativen, enligt Björn Johansson, det vill säga hela anläggningen med bollhall och allt, eller enbart A-planen med klubbhus och kringliggande byggnader.

Någon satt prislapp eller gräns för minsta värde har man inte och man kan inte heller säga om försäljning blir aktuell.

– Man behöver titta på det bokförda värdet på material och annat. Understiger det det, så blir det per definition en förlust, säger Björn Johansson.

Värderingen kommer ge en fingervisning hur man ska gå vidare. Då den är klar ska den nämligen återrapporteras till kommunstyrelsen.

Läs också

Anna Nordqvists (M) och Anneli Myllys (V) förslag att sälja Stora Valla slog ned som en bomb. Hur det blir är ovisst, men arenan ska nu värderas.
Anna Nordqvists (M) och Anneli Myllys (V) förslag att sälja Stora Valla slog ned som en bomb. Hur det blir är ovisst, men arenan ska nu värderas. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyBjörn JohanssonDegerfors IF HerrDegerfors kommunKommunstyrelsenModeraternaPolitikStora VallaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.