Hoppa till huvudinnehållet

Misshandlade sambon när barnen hörde på – fick sänkt straff

Publicerad:
Hovrätten ändrar fängelsestraffet och bestämmer påföljden till skyddstillsyn med samhällstjänst 120 timmar.
Hovrätten ändrar fängelsestraffet och bestämmer påföljden till skyddstillsyn med samhällstjänst 120 timmar. Foto: Anders Wiklund/TT

Tingsrätten dömde mannen till åtta månaders fängelse för tre fall av misshandel, två fall av barnfridsbrott och ett fall av skadegörelse. Hovrätten ändrade påföljden till skyddstillsyn med samhällstjänst 120 timmar.

Mannen överklagade domen och yrkat att hovrätten ogillade åtalet och skadeståndsanspråken eller lindrar påföljden.

Åklagaren yrkade att de tre fallen av misshandel, som tingsrätten dömt mannen för, skulle rubriceras i hovrätten som grov kvinnofridskränkning och skärper straffet.

Slog sambo inför barnen

Hovrätten går på tingsrättens dom och konstaterade att mannen under en och en halv månad misshandlat kvinnan vid tre tillfällen, två mindre allvarliga gärningar och en allvarligare. Hovrätten anser att kvinnan själv startat ett av dessa bråk. Hovrätten anser att det inte ska handla om grov kvinnofridskränkning utifrån gärningarnas antal och karaktär och att brotten begicks under en period av allvarliga gräl i relationen där båda har varit delaktiga och drivande.

Mannen döms även i hovrätten till tre fall av misshandel, två fall av barnfridsbrott och ett fall av skadegörelse.

Hovrätten ändrar fängelsestraffet och bestämmer påföljden till skyddstillsyn med samhällstjänst 120 timmar.

Hovrätten anser att det inte ska handla om grov kvinnofridskränkning utifrån gärningarnas antal och karaktär och att brotten begicks under en period av allvarliga gräl i relationen där båda har varit delaktiga och drivande.
Göta hovrätt

I sin dom skriver hovrätten att de anser att det finns särskilda skäl att bestämma påföljden till skyddstillsyn med en föreskrift om att mannen ska genomgå den vård, behandling eller programverksamhet som Frivården bestämmer samt utföra 120 timmars samhällstjänst.

Frivården har skrivit i sin utredning att en skyddstillsyn med en föreskrift om att mannen ska genomgå Kriminalvårdens program för personer dömda för våld i nära relation skulle kunna vara en lämplig påföljd. I utredningen står även att mannen själv tagit initiativ till att få hjälp och stöd med att hantera sitt beteende.

Mannen ska betala skadestånd till barnen, men slipper betala till kvinnan eftersom hon godtagit mannens överklagande när det gällde skadestånd till henne.

Men det var ingen enig hovrätt som dömde mannen. Domaren och ett hovrättsråd ansåg att mannen skulle dömas till fängelse. De skriver: ”Det samlade straffvärdet för misshandelsbrotten och barnfridsbrotten uppgår till fängelse i sju månader. Brottens art och straffvärde talar med styrka för fängelse. Även med beaktande av att NN är lämplig för skyddstillsyn och samhällstjänst, har det inte framkommit tillräckliga skäl att välja annan påföljd än fängelse. Påföljden ska därför bestämmas till sju månaders fängelse”.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseGrov kvinnofridskränkningKarlskogaKriminalvårdenMisshandelSamhällstjänst

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.