Hoppa till huvudinnehållet

Finns det en snabbfil till körkortet?

Publicerad:
För att lyckas ta körkort med en intensivutbildning krävs viss förkunskap.
För att lyckas ta körkort med en intensivutbildning krävs viss förkunskap. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den snabba vägen till körkort lockar många. Men det är en väg som inte passar alla. Det finns goda skäl att ta en titt på vilken körvana man har innan man sätter i gång.

Att ta körkort är ofta en både lång och dyr process. Körlektioner, teorilektioner, mycket pluggande och flera uppkörningar kan det bli innan man har det eftertraktade kortet i sin hand. Att hoppa på en intensivutbildning på några veckor är därför ganska eftertraktat.

Maria Stenman är trafiklärare och vice ordförande på Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR). Hon får ofta frågan hur snabbt man kan ta sitt körkort. Men så enkelt är det inte, menar hon.

–  Tänk dig att du ska fylla en flaska med en tratt och att det som ska i är kunskapen. Häller man för snabbt rinner det över och det blir luckor. För att klara en intensivutbildning krävs viss förkunskap. Många tror att intensivkurser är en quick fix, men det är det bara om du har förkunskap, säger hon.

Intensivkurserna hålls ofta på mindre orter ute i landet där det i paketet ofta ingår boende. Körskoleeleverna tar både körlektioner och teorilektioner på heltid under några veckor. Formatet är lockande, inte minst för den utlovade snabbheten. Det lockar också dem som bor långt ifrån en vanlig körskola, de som har påbörjat processen men av olika anledningar avbrutit körandet och de som har tagit paus och vill komma i gång igen.

STR har inga siffror på hur många som väljer den här utbildningsvarianten, men den erbjuds i dag på många ställen i Sverige.

TT: Så hur mycket behöver man då kunna innan?

–  Man ska ha grundkunskaperna, en grundvana vid att köra bilen. Det vill säga, man ska kunna starta bilen, ta sig fram någorlunda och kunna växla. Man behöver inte vara färdig, men man bör kunna handskas med fordonet, säger Maria Stenman och fortsätter:

–  När du kör bil gör du många saker samtidigt förutom att köra, som att hålla koll på medtrafikanter och skyltar till exempel. Den automatiseringen av körandet tar tid att utveckla.

Var någonstans man tar körkortet och var man sedan huvudsakligen kommer att köra har också betydelse. För hur blir det om man tar körlektioner och kör upp på en liten ort och sedan planerar att köra i ett sammanhang med helt andra trafikförutsättningar, som till exempel i en storstad?

–  Det viktigaste är att få en utbildning i att bli en självtänkande förare. Vi utbildar elever här på den lilla orten, men har du en bra planering klarar du även att köra i större samhällen. Det är viktigt i all körutbildning att utbilda sig på rätt sätt och lära sig ta rätt beslut vid rätt tillfälle och att vara taktisk i trafiken.

Men all sorts körbakgrund har sina utmaningar.

–  Elever från större samhällen har ofta svårare att hålla koll på högerregeln när de kommer till en mindre plats, eftersom de är mer vana vid att köra på stora huvudleder, säger hon.

Maria Stenman understryker att det är viktigt att utgå från sina egna förutsättningar innan man sätter i gång att övningsköra. Börjar man från noll får man vara beredd på att det kommer att ta tid.

–  För oavsett hur man tar sitt körkort ska samma kunskap in. Det är viktigt att trycka på, det går inte att komma förbi.

Anna Hedlund/TT

Maria Stenman, trafiklärare och vice ordförande på STR.
Maria Stenman, trafiklärare och vice ordförande på STR. Foto: Magnus Jensner
För att lyckas ta körkort med en intensivutbildning krävs viss förkunskap.
För att lyckas ta körkort med en intensivutbildning krävs viss förkunskap. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Maria Stenman, trafiklärare.

Kostnader

Kostnader

+ Omkring 15 000-20 000 kronor är en summa som brukar nämnas. Men det kan kosta både mer och mindre, beroende på hur man väljer att övningsköra.

+ Det som påverkar totalkostnaden är i vilken utsträckning man kör privat eller på trafikskola och hur många lektioner man måste ta.

+ Intensivkurser är oftast uppbyggda som paket där det exempelvis kan ingå ett antal körlektioner, boende, böcker, riskutbildning och avgift för teori. Vad som ingår och inte, och vad det kostar, skiljer sig åt beroende på trafikskola och hur många lektioner man beställer.

+ Som exempel kan ett paket med 15 lektioner kosta omkring 15 000 kronor, 20 lektioner strax under 20 000 och 25 lektioner runt 22 000. Men det varierar alltså mellan olika aktörer och vad som ingår i övrigt.

+ För arbetslösa och unga mellan 19 och 20 år med gymnasieexamen finns möjligheten att via CSN låna upp till 15 000 kronor för körkortsutbildningen.

Källa: STR, CSN

Inför intensivkursen

Inför intensivkursen

+ Öva hemma innan så du har bra grundvana.

+ Avsätt tid när du ska göra utbildningen så att du kan ha fullt fokus under de veckor som utbildningen genomförs.

+ Kolla med utbildaren hur upplägget ser ut och känn efter att det passar dig.

Källa: Maria Stenman, STR

Artikeltaggar

CSNKörkortMotorTrafikTrafikskolorUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.