Historien om Nobelbröderna blir en dokumentärserie som nu spelas in i Karlskoga. Däremot är det inte Alfred själv som kommer att vara huvudpersonen, det kommer nämligen att vara hans bröder.
– Det är inte många som har hört talats om dem och därför är det så roligt att få visa den här delen av historian, berättar Daniel Ottosson, producent och regissör.
För de som har besökt Alfred Nobels Björkborn de senaste dagarna kan ha stött på ett och ett annat filmteam och statister med kläder från 1800-talet, unga som gamla.
Just nu pågår det nämligen en filminspelning som kommer att handla om ingen mindre än Karlskogas egna Alfred Nobel. Eller närmare sagt, hans två bröder Ludvig och Robert Nobel, som trots sina bragder inte omnämns lika mycket som sin yngre bror Alfred.
Dokumentären är baserad på boken Immanuel Nobel & Söner - Svenska snillen i tsarens Ryssland, skriven av Bengt Jangfeldt. Boken handlar om den oberättade historien om brödraskap och bakgrunden till det industriella imperiet som namnet står bakom.
I tre avsnitt på cirka en timme per avsnitt erbjuds man en inblick i familjen Nobels historia och får för första gången lära känna bröderna med deras egna ord med hjälp av egenskrivna brev, och kommer att spelas in på engelska.
– Under dokumentären kommer man att få uppleva allt från scener ur deras liv och intervjuer med släktingar, till gamla arkivbilder som åter får liv, berättar producent och regissören Daniel Ottosson.
Långa resor liten yta
Filmteamet kommer filma i Karlskoga fram till torsdag och sedan bär det av till Baku i Azerbajdzjan.
– Det är helt fantastiska miljöer här och det är ju jätteroligt att få använda lokaler som han bott och levt i, och det kommer vi ju såklart att använda oss av på olika sätt.
Karlskoga kommer att få en hel del skärmtid, men inte bara som staden Karlskoga. Med hjälp av Karlskogas miljöer kommer man att resa från hans bostad i Karlskoga, till Paris, Sankt Petersburg i Ryssland och Långholmen i Stockholm, utan att lämna kommungränsen.
Under avsnitten kommer man att få ta del av brödernas 1000-tals brev mellan varandra, och på så sätt har man kunnat tolka brödernas relationer med varandra, berättar producenten Nathalie Regnér.
– Det är väldigt roligt att få visa den enorma drivkraften som de här bröderna hade och få gestalta bakgrunden till deras beslutsfattande, säger hon.
Internationellt intresse
I september ska allt vara klart, men vart serien kommer att sändas är idag ännu oklart. Men att det finns ett internationellt intresse råder det ingen tvekan om, menar Daniel Ottosson.
– Vi kommer att sälja visningsrättigheterna när allt är klart. Vi har varit i kontakt med både BBC, Netflix och Yle.
Anneli Lyckeborn, verksamhetschef på Alfred Nobels Björkborn var en av de första i Karlskoga som blev kontaktad gällande filminspelningen.
– Det är ju otroligt spännande. Den här historian är ju för många väldigt okänd. Och att vi skulle vara med och erbjuda lokaler och herrgården var det ju ingen tvekan om. Vi vill ju verkligen visa att vi vill hjälpa till. Det här är ju viktigt för både verksamheten och Karlskoga.
Under veckan kommer filmteamet även att spela in på Arbetarmuseet Gråbo.