Snart stundar vigsel och dop i Fasaskogen

Publicerad:
Från parkeringen är det nära till platsen, som är belägen till vänster om stigen då man gått igenom portalen in mot Fasaskogen vid Rönningshyttan. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Går ni i giftastankar, eller ska ni döpa era barn? En lite annorlunda plats för högtiden kan vara mitt ute i skogen. Nu ska det byggas upp en kyrkplats i Fasaskogen.

– Vi har fått sponsorpengar från Karlskoga församling för att göra en kyrksal i skogen, för bröllop eller dop och så, en plats med altare och med enklare bänkar. Men så visade sig att där var fornlämning och då kunde man inte göra vad man ville, säger Britt-Marie Room-Östberg, tillväxtstrateg vid Degerfors kommun.

Idén kom från Linda Edlund, som tidigare jobbade i Karlskoga församling. Hon tyckte att det skulle vara fint med en öppen kyrka, en plats för andlighet, och det nappade församlingen på och sponsrade.

Holmsjöbäcken kastar sig fram mellan stock och sten alldeles intill den planerade kyrkplatsen vid Rönningshyttan i Fasaskogen.
Holmsjöbäcken kastar sig fram mellan stock och sten alldeles intill den planerade kyrkplatsen vid Rönningshyttan i Fasaskogen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Fast det är från ett kristet perspektiv så är det ändå så att vi vill göra platsen tillgänglig för alla som vill komma dit och känna naturen som en del av skapelsen i allra högsta grad. En plats för reflektion och eftertänksamhet, säger Edlund och tillägger:

– Kyrkorna i både Degerfors och Karlskoga är jätteviktiga rum som de är, här blir en kyrka ute i naturen som egentligen inte är kopplad till någon religion, naturen är till för alla människor. Men det är ingen plats man kan boka, den är öppen för alla förbipasserande.

Fint för alla

Kyrkoherde, tillika kontraktsprost, Pernilla Rosin var den som sa ja till att sponsra projektet.

– Så små summor som det handlar om har jag delegation på att besluta om. Jag var vikarierande kyrkoherde i Degerfors då frågan kom, så jag kunde inte svara ja för dem utan fick göra det för Karlskoga församling. Vi har pilgrimsgrupper i Karlskoga som gärna gör utflykter i skog och mark och det är inte så långt mellan församlingarna, vi gör mycket gemensamt, säger Rosin.

På frågan om man nu måste välsigna eller kristna platsen, svarar Rosin nej.

– Man kan gifta sig var som helst, jag har vigt brudpar vid strand. Om man vill att det ska vara en riktigt kyrka kan man inviga ett kyrkorum, men det gör man inte direkt med platser utomhus. Det kan det vara då man använder den, vi kommer koppla platsen till Guds natur och hur vi firar gudstjänst i naturen, men vill man ha annan samling och känner att det här gott för mig så får det vara fint för alla. Ibland känner folk ute i naturen att det finns nån form av gud och högre makt och då har gjort i ordning en plats man kan känna det, säger hon.

Fornlämning

Länsstyrelsen har nu gett tillstånd till ingrepp i fornlämningen i Fasaskogen, närmare bestämt vid Rönningshyttan där det fanns en hytta för framställning av tackjärn under senare delen av 1600-talet till början av 1700-talet.

Det innebär litet intrång i form av begränsade markarbete på ett område i fornlämningen, som redan är påverkad av sentida markarbete. Just där kyrkplatsen planeras fanns på tidiga 1900-talet nämligen ett potatisland.

Intill Holmsjöbäcken i Rönningshyttan, Fasaskogen, ska det placeras ut bänkar och podium för bröllop, dop, eller andra sammankomster.
Intill Holmsjöbäcken i Rönningshyttan, Fasaskogen, ska det placeras ut bänkar och podium för bröllop, dop, eller andra sammankomster. Foto: Anna-Stina Tallmyren

På just den platsen sökte och beviljades dessutom Naturskyddsföreningen för några år sedan tillstånd för att anlägga en blomsteräng, då man från länsstyrelsen besiktigade fornlämningen.

Upplevelsevärde

Bedömningen är också att det här ökar människors tillgänglighet till platsen och man menar att arbetsföretaget är av intresse för såväl naturvård som kulturmiljövård och friluftsliv.

Fornlämningens vetenskapliga värde inte kommer att påverkas nämnvärt negativt av arbetena, menar man, och inte heller dess upplevelsevärde. Anläggandet av bänkar och ett altare har snarare förutsättningar att bidra positivt till upplevelsevärdet på platsen, är vad man på länsstyrelsen kommit fram till.

Skolarbete

Enligt Britt-Marie Rom-Östberg har bygg- och anläggningsprogrammet på Degerforsgymnasiet byggt bänkarna, som redan är klara.

– Vi ska dit och titta på platsen i april och sen ska de sätta upp bänkarna. Vi ska också sätta upp en ny informationstavla, som vi fått pengar från länsstyrelsen till, med tydlig information om allemansrätt och där har också gjorts information för barn där man illustrerat vad det finns för djur och växter med mera, berättar Room-Östberg. Informationstavlan kommer placeras vid vindskyddet nere vid sjökanten.

Arbetsplatsträffar

Utöver bröllop och dop och friluftsgudstjänster menar Room-Östberg att platsen även kan användas till exempelvis arbetsplatsträffar.

– Det blir ett podium och sex stycken bänkar och det kanske ryms tre personer på varje bänk, så bortåt 20 personer får plats, säger Room-Östberg.

Den nya kyrksalen mitt i skogen ska invigas i maj.

Nere vid grillplatsen och vindskyddet intill sjön Ölen ska nya informationstavlor sättas upp.
Nere vid grillplatsen och vindskyddet intill sjön Ölen ska nya informationstavlor sättas upp. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Britt-Marie Room-ÖstbergBröllopDegerforsDegerforsgymnasietDopFasaskogenKarlskogaKarlskoga församlingKyrkorNaturNaturskyddsföreningenNyheterPernilla Rosin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare