Socialförvaltningens interna system för orosanmälningar om barn som riskerar att fara illa har haft en bugg. Ärenden har därför legat i fjorton dagar innan någon kunnat göra en bedömning
Socialförvaltningens interna anmälningssystem för orosanmälningar ska skicka en notis till handläggare när ett ärende kommit in, men av någon okänd anledning har detta inte fungerat sedan 20 mars.
– Av någon anledning har notifikationerna som ska gå ut till handläggarna ramlat bort och det som då hände var att vi själva uppmärksammade att det var konstigt att inget kommit in. Då gick vi in bakvägen i systemet och uppmärksammade då att anmälningar låg där, säger Eva Persson, socialchef i Karlskoga.
När en orosanmälan inkommer ska socialförvaltningen göra en förhandsbedömning inom två veckor, något man hann med nästan precis på dagen.
– Eftersom vi uppmärksammade det här i måndags så delades ärendena ut och så började man arbeta med dom direkt, säger Persson.
Skyddsbedömningar
Men det som är än mer allvarlig, eller kunde blivit, är att man utöver förhandsbedömningen även skyndsamt ska göra en skyddsbedömning. Som skyndsamt kan man se en tidsfrist på cirka 24 timmar.
– Det blev min första kontrollfråga, om vi kunde se att någon från de här ärendena riskerat att fara extra illa eftersom vi inte gjort skyddsbedömningen som egentligen ska göras betydligt snabbare. Då hade man precis gått igenom och sett att ingen av de anmälda ärendena var av sådan karaktär, säger Persson.
Så lite tur i oturen kan man säga då?
– Ja, men absolut. Det hade kunnat vara annorlunda så klart, men i det här fallet så var det inte det, svarar Persson.
Men det kunde blivit en allvarlig situation om ni hade missat en viktig skyddsbedömning?
– Ja, rent teoretiskt hade det kunnat varit så, säger Persson.
Hur har ni säkrat upp för att det här inte ska hända igen?
– Dels är notifieringarna åter aktiverade, men sen har vi också infört att vi går in på baksidan gränssnittet för att försäkra oss om att det inte kommit in något som kan ha fallit bort. Sen får vi titta långsiktigt om kan göra på något annat sätt för att säkra upp ytterligare, säger Persson.
Anmäler ni er själva till Ivo med en lex Sarah när något sådant här händer?
– Det måste vi ta ställning till längre fram. Vi måste utreda och se vad vi bedömer det som, men det kommer definitivt bli en avvikelse hos oss själva, säger Persson och fortsätter:
– När utredningen är klar så måste vi titta på om vi ska göra en anmälan. Många gånger gör vi en lex Sarah-utredning, men det leder inte alltid till någon anmälan i slutskedet.
Hur många ärenden handlar det om under den aktuella perioden?
– Det är ett tiotal anmälningar, men alla har som sagt tagits hand om inom två veckors gränsen för förhandsbedömningen, säger Persson.
Det interna systemet för orosanmälningar har socialförvaltningen i Karlskoga haft i lite över ett år och har fram till nu fungerat utan problem. Det system som allmänheten använder för att göra en orosanmälan omfattas inte av det systemfel som nu varit.
Orosanmälan
Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga (skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel) är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.
Om du misstänker eller känner till att ett barn far illa ska det i regel anmälas till socialtjänsten i den kommun där barnet bor.
Källa: Socialstyrelsen