Hoppa till huvudinnehållet

Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter

Publicerad:
Förre presidenten Donald Trump i rättssalen. Foto: Seth Wenig/AP/TT

USA:s förre president Donald Trump åtalas på 34 punkter för grovt bokföringsbrott. Utbetalningarna rörde försök att tysta tre personer.

Han förklarade sig icke skyldig på samtliga i domstolsbyggnaden i New York.

De 34 åtalspunkterna handlar om olika former av bokföringsbrott. Enligt åtalet rör det sig om grova brott, då de ekonomiska uppgörelserna försökte hindra att känslig information skulle nå väljarna under presidentvalkampanjen 2016.

– Vi har ett speciellt intresse att ta upp dessa frågor här i New York som är en finanshuvudstad. Det är allvarligt att förfalska bokföring, sade åklagaren Alvin Bragg på en presskonferens efter åtalsförfarandet.

I två av fallen gäller det pengar för att tysta kvinnorna – porrskådespelaren Stephanie Clifford och fotomodellen Karen McDougal – om sexuella relationer som de haft med Trump 2006. Pengarna, motsvarande drygt 1,5 miljoner kronor vardera, betalades ut under Trumps valkampanj. Dessutom har en portvakt fått betalt för att hålla tyst.

Bland åtalspunkterna finns bokföringsbrott av det grövre slaget. Det kan innebära fyra års fängelse enligt tv-bolaget NBC:s juridiske expert.

Manhattans distriktsåklagare Alvin Bragg på en presskonferens efter åtalet mot Donald Trump.
Manhattans distriktsåklagare Alvin Bragg på en presskonferens efter åtalet mot Donald Trump. Foto: John Minchillo/AP/TT

Trumps försvarsadvokater var inte imponerade av åtalet som enligt dem inte innehöll några överraskningar.

– Det här är ett politiskt åtal. Det är bokstavligt talat en sorglig dag för USA. Man väntar sig inte att det här ska hända mot någon som var president i USA, säger en av advokaterna, Todd Blanche, till medier på trappan utanför domstolen.

– Det här kommer inte att stoppa honom, säger han om Trump.

Varnad av domaren

Trump själv lämnade domstolen utan att ge några kommentarer för att bege sig till flygplatsen LaGuardia för att flyga till Florida, där han ska hålla ett tal under natten till onsdagen, svensk tid.

Med sig har han då även en varning från domaren Juan Merchan om att uttala sig i social medier på sätt som kan orsaka våld eller oro. Detta efter tidigare inlägg på sociala medier mot Alvin Bragg.

Todd Blanche, försvarsadvokat åt Donald Trump.
Todd Blanche, försvarsadvokat åt Donald Trump. Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

På väg till domstolen skrev Trump kort på sociala medier:

"Det är overkligt. De ska gripa mig. Obegripligt att detta händer i USA", skrev han under bilfärden i kortege från Trump Tower, en resa som bevakades av alla större nyhetsbolag.

Juan Merchan tillät bara fem fotografer i domstolssalen i ett par minuter inför förhandlingen. Journalister fick inte direktrapportera från rättssalen enligt ett domstolsbeslut.

Den enda direktsända möjligheten att se vad som skedde i domstolsbyggnaden på Manhattan var från en gemensam kamerasändning. Donald Trump sågs där lämna en sal för att gå in i nästa under åtalsproceduren. Han sade ingenting och tittade inte mot kameran.

Stort säkerhetspådrag

Säkerhetspådraget var enormt även utanför domstolen. En stor skara journalister och några demonstranter – för och emot expresidenten.

Under hela dagen hade de samlats utanför domstolen och främst skrikit förolämpningar mot varandra på varsin sida av en avspärrning.

Några timmar senare var det tomt utanför domstolsbyggnaden. Och Donald Trumps flygplan hade lämnat New York för Florida.

Grim Berglund/TT

Martin Yngve/TT

Donald Trump i domstolsbyggnaden.
Donald Trump i domstolsbyggnaden. Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Fakta: Åklagare och advokater

Fakta: Åklagare och advokater

Donald Trump representeras av advokaterna Susan Necheles och Joe Tacopino som företrätt Trump längre tid. Advokaten Todd Blanche, med förflutet inom New Yorks rättsväsende, meddelade de senaste dagarna att han lämnar en advokatbyrå för att försvara Trump.

Åklagarsidan företräds formellt av Manhattans distriktsåklagare Alvin Bragg, chefsåklagare med omkring underställda 500 jurister.

Domare i fallet är Juan Merchan i domstolsbyggnaden Manhattan Criminal Court på 100 Centre Street på nedre delen av Manhattan.

Juan Merchan var ansvarig domare för den åtalsjury som valt att åtala Trump. Han har tidigare dömt i två helt orelaterade skattemål där Trumps fastighetsbolag samt en högt uppsatt inom bolaget dömts för skattebrott.

Artikeltaggar

ÅtalBrottBrott, lag och rättDonald TrumpFängelseManhattanNBCNew YorkSkattebrottUSA

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.