Hoppa till huvudinnehållet

Färre nya företag startas: Har rasat med 18 procent jämfört med i fjol

Publicerad:
Stor minskning av nystartade företag visar en undersökning som Visma Spcs gjort. Foto: Kallestad

Det har skett en stor minskning av nystartade företag i hela Sverige. Orsaken tros vara det spända världsläget och den skenande inflationen. Örebro län håller sig inom medelvärdet sett till minskning, medan Värmlands län har den största minskningen i landet.

– Det är ett extremt tufft läge, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Antalet nya företag rasar i hela regionen och under årets tre första månader minskade antalet med över 18 procent i hela Sverige, jämfört med samma period i fjol, visar en undersökning från Bolagsverket som Visma Spcs gjort. Orsaken tros vara kriget i Ukraina, skenande energipriser och minskad köpkraft.

– Småföretagen är landets ryggrad och bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna i Örebro län. Varje person som tar steget till eget företagande behövs för att skapa jobb och skatteintäkter som kan trygga välfärden i länet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Det län där minskningen varit störst är Värmlands län där antalet minskade med över 26 procent, siffran för Örebro län var något lägre - 16 procent.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Nu måste regeringen se allvaret i situationen och stärka trygghetssystemen så att fler boende i Örebro län vågar förvandla sin passion till en företagsidé, säger Boo Gunnarson.

Minskning över landet
LänNya företag 2022Nya företag 2023Minskning i procent
Hela Sverige22 17318 244–18%
Örebro län510427–16%
Värmlands län448333–26%

Artikeltaggar

BolagsverketBoo GunnarsonEkonomiFöretagandeInflationNäringslivÖrebroUkrainaVälfärdVärmlands länVisma Spcs

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.