Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket bättre betyg får arbetsplatsen – tidigare svårigheter borta

Publicerad:
Medarbetarundersökningen, HME, visar stora skillnader i vad anställda på tillväxt och tillsynsförvaltningen tycker om sin arbetsplats. Genrebild.
Medarbetarundersökningen, HME, visar stora skillnader i vad anställda på tillväxt och tillsynsförvaltningen tycker om sin arbetsplats. Genrebild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Från att anställda på tillväxt och tillsynsförvaltningen i Karlskoga har gett sin arbetsplats bottenbetyg 2021 ger många den nästan full pott 2022, visar en undersökning. Störst förändring har skett vilket betyg cheferna får.

Förvaltningen, som delas mellan Karlskoga och Storfors, som innan 2022 kantades av en stökig period. Tidigare har den nya nämndordförande, Leif Gren (M), sagt att det kan ha resulterat i några längre sjukskrivningar på förvaltningen. Nu vill han dock inte uttala sig om det som varit innan hans ordförandeskap. Skillnaden på vissa resultat i medarbetarundersökningen, HME, är som natt och dag mellan 2021 och 2022.

2021 var det 50 procent av de anställda som svarade att de såg fram emot att gå till jobbet. Under förra året var samma siffra 72 procent. Andra områden som stigit minst lika mycket är att de anställda upplever att de lär sig nya saker och kan utvecklas i det dagliga arbetet och att jobbet känns meningsfullt.

Den nya förvaltningschefen har gjort ett utmärkt jobb med ett förändringsarbete
Leif Gren (M)

Störst skillnad finns i vad de anställda tycker om ledarskap. Ledarskapsindexet har stigit från 44 procent under 2021 till nästan det dubbla under 2022. På frågan om den närmaste chefen visar förtroende för arbetstagaren som medarbetare har svarar 87 procent att de upplever det. Det är mer än dubbelt så bra jämfört med föregående år.

– Den nya förvaltningschefen har gjort ett utmärkt jobb med ett förändringsarbete, säger Leif Gren (M), ordförande för tillväxt och tillsynsnämnden.

Anna am Zoll kliv in som ny chef för förvaltningen i januari förra året och Leif Gren tycker att hon ska ha all cred för det som ny syns i undersökningen.

– I och med att hon tillträdde och gjorde en ny organisation med enhetschefer blev klimatet ett helt annat i förvaltningen upplever jag, säger han.

Chefen visar uppskattning

En annan stor skillnad, från 2021, är om de anställda upplever att deras närmaste chef visar uppskattning för deras arbetsinsatser. 2022 svarade 84 procent att det kände sig uppskattade vilket är en markant skillnad från föregående där siffran var 34 procent.

Leif Gren tror att om människor känner ett förtroende för sin arbetsplats gör de också ett bra jobb. Hans bild är att mer lättarbetat på förvaltningen nu och att det är lättare att kommunicera sedan de nya enhetscheferna kom på plats.

Förbättringsarbetet fortsätter och Leif Gren, som har suttit som ordförande för nämnden sedan januari i år, har bidragit med är att förtydliga roller.

– Jag tydliggjorde gränslandet mellan politik och förvaltning. Det är viktigt för alla medarbetare i deras förhållande till oss som fritidspolitiker, säger Leif Gren.

Läs också:

Brist på bygglovsinspektörer – kommunen löser handläggning med konsult

Artikeltaggar

ArbeteFörvaltningModeraternaNämnderSjukskrivningarTillväxt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.