Hoppa till huvudinnehållet

Näst varmaste marsmånaden globalt

Publicerad:
Mars månad var den näst varmaste globalt på 45 år, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Mars månad var den näst varmaste globalt på 45 år, enligt en ny rapport. Arkivbild. Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Mars månad var den näst varmaste globalt på 45 år, visar en ny rapport.

Och ishavstäcket runt Antarktis fortsätter att krympa.

Rapporten från EU:s klimatbevakningsbyrå Copernicus climate change service bygger på dataanalyser av mängder av mätningar från satelliter, fartyg, flyg och väderstationer runt om i världen.

Temperaturerna i mars låg över snittet i södra och centrala delarna av Europa, medan norra Europa var kallare än genomsnittet.

I stora delar av Nordafrika, sydvästra Ryssland, Asien, nordöstra Nordamerika och Sydamerika låg temperaturerna långt över medeltemperaturen. Där ingår bland annat Argentina och Australien, som är hårt drabbade av torka.

Den globala uppvärmningen leder till att havsisen smälter och att havsnivåerna höjs. I februari rapporterade Copernicus att ishavstäcket runt Antarktis var mindre än det har uppmätts vara någon gång tidigare. För mars uppmättes det näst minsta istäcket för en marsmånad, sedan mätningarna startade för 45 år sedan.

Artikeltaggar

EuropaKlimatTorkaVäderVind

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.