Hoppa till huvudinnehållet

Rekordhöga nivåer av TBE – undvik sjukdom genom att vaccinera dig

Publicerad:
Spridning av fästingburen hjärninflammation, TBE, har nått rekordhöga nivåer. Foto: VaccinDirekt

Spridningen av TBE har nått rekordhöga nivåer, men det finns möjlighet att undvika sjukdom genom att vaccinera sig. VaccinDirekt kommer i mitten av april börja köra runt sin fästingbuss i regionen, dit man kan vända sig för att påbörja vaccination.

TBE, tick borne encephalitis, är en sjukdom som sprids genom fästingar och som orsakar hjärninflammation. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till 30 procent av de som insjuknar drabbas av långvariga eller bestående besvär i form av trötthet, minnes- och koncentrationssvårigheter. Ungefär var tionde person får förlamningssymptom. (källa: 1177.se).

Sjukdomen har tidigare varit ovanlig i Örebro län, men under de senaste åren har spridningen nått rekordhöga nivåer. 2021 inrapporterades 29 fall av sjukdomen i länet, men det går att undvika sjukdom genom att vaccinera sig.

– Medvetenheten kring TBE är relativt hög i Sverige men fortfarande är det många som inte har vaccinerat sig. Det är viktigt att vi håller uppe vaccinationstakten, speciellt nu när det sker en alarmerande ökning av fästingar och de sprider sig till fler och fler platser i Sverige, skriver Emelie Myrberg, kommunikationsansvarig hos VaccinDirekt, i ett pressmeddelande.

Den 13 april börjar VaccinDirekt köra runt sin fästingbuss i regionen vilket gör tillgängligheten för att vaccinera sig större. Bussen kommer finnas i Karlskoga, vid Coop Forum, den 17 april och i Degerfors, vid Pekås, den 5 maj.

Artikeltaggar

CoopDegerforsDjur och naturFästingarKarlskogaÖrebroPekåsTBEVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.