Hoppa till huvudinnehållet

Yngre publik firade Kristus uppståndelse i Karlskoga

Publicerad:
Högmässa under påskdagen i Karlskoga kyrka.
Högmässa under påskdagen i Karlskoga kyrka. Foto: Love Tallmyren

Som ett sedvanligt inslag i påsken höll man under söndagen högmässa i Karlskoga kyrka för att fira Kristus uppståndelse - något som av det lokala prästerskapet anses vara årets höjdpunkt.

När man under påskdagen i Karlskoga kallade till högmässa var det ett fyrtiotal åhörare som tog plats i bänkraderna för att lyssna till Maria Sandströms predikan om Jesus uppståndelse.

Församlingen har på sin egen hemsida beskrivit dagen som ”den största i kristenheten”, något som Sandström spinner vidare på då tidningen frågar henne.

– Det var idag som Jesus uppstod och vann frälsning åt människan. Utan påsken så skulle det heller inte finnas någon kristendom. Så idag firar vi och gläds åt det som Jesus vann åt oss, förlåtelse och det eviga livet, förklarar Sandström och fortsätter:

– Det här är absolut den största dagen för mig som kristen och även höjdpunkten för mig som präst.

Låg medelålder

Bland åhörarna tillfinnandes på plats kan en förhållandevis låg medelålder utrönas, något som delvis har sin förklaring i närvarande konfirmander.

– Men vi märker att det överlag är fler yngre som börjar komma till kyrkan vilket vi tycker är jätteroligt, säger Sandström.

Vid högtidsceremonin deltar även prästkollegan Daniel Pereyra som under påskaftonsnatten höll i en för kyrkan minst lika betydande mässa.

Daniel Pereyra, präst vid Karlskoga församling.
Daniel Pereyra, präst vid Karlskoga församling. Foto: Love Tallmyren

– Mässan som var inatt går ut på att vi liksom bakar in uppståndelsen. Det börjar i mörker men sedan får man tända ljus då vi proklamerar att Kristus har uppstått.

Vad betyder påsken?

– Den betyder allt. Utan påskens glädje har vi inget hopp, den står för att det goda besegrar det onda. Och precis som Maria sa så skulle kristendomen inte finnas utan påsken och heller inga ledigheter och klämdagar, svarar Pereyra skämtsamt.

I grannkommunen Degerfors anordnade man också så kallad uppståndelsemässa, under söndagseftermiddagen i Nysunds kyrka.

Foto: Love Tallmyren

Artikeltaggar

Daniel PereyraDegerforsEtik och religionFörsamlingarKarlskogaKarlskoga församlingKarlskoga kyrkaKristendomMaria SandströmNyheterNysunds kyrkaPåsk

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.