Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Skandalen i Ekeby

Publicerad:
Alf Rosberg (M), menar att hanteringen av Ekebykorset är en skandal.
Alf Rosberg (M), menar att hanteringen av Ekebykorset är en skandal.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Trafikverket skulle ersätta det så kallade Ekebykorset med en rondell kompletterad med en gång- och cykeltunnel under E18. Det gick inte som man tänkt sig. Det visade sig att det låg sten i vägen och att det rann in grundvatten i den grop som skulle bli tunneln.

Nu har Trafikverkets grop i Ekeby fyllts igen till en kostnad av 80 miljoner kronor.

Hur stora var dessa problem kan man fråga sig.

För att spränga berg nära hus eller i andra känsliga miljöer finns det en väl utvecklad teknik, så kallad försiktig sprängning. Det innebär att man t.ex. borrar smalare hål för sprängämnet och att dessa initieras med noggrant beräknade intervaller. Sprängningsarbetet får ta lite längre tid och göras ”försiktigt”. Jag har en god vän som sprängde bort en del av ett berg under sitt hus vilket gick alldeles utmärkt. Många fler exempel finns.

Att hantera grundvatten är ett tämligen vanligt problem i samband med tunnelbyggande.

Tunnlar byggs ju vanligen under jord eller i berg och då hamnar man ofta under grundvattennivå. Att täta mot inträngande grundvatten finns många tekniker och gott om erfarenheter. I extrema fall kan man frysa marken/berget under tiden man tätar med till exempel betong.

Slutligen var det, om jag minns rätt, en myndighet som skulle hanteras. Trafikverket har ju en stor organisation med bland annat juridisk kompetens. Vad som gjorde marken runt Ekebykorset så speciellt är för mig ett frågetecken.

Resultatet har blivit att 80 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar har gått åt helt i onödan. Vad jag har läst i media blir det en rondell och ett övergångsställe utan trafikljus.

Kort sagt en riktigt, riktigt farlig trafikmiljö i en korsning på en hårt trafikerad Europaväg som bland annat används av många skolelever på vägen till den närbelägna skolan. Vad den slutliga kostnaden slutar i är ett stort frågetecken.

Allt detta är en stor skandal.

Det enda som nu krävs är att Trafikverket sväljer förtreten och gör ett rejält omtag. Misstag kostar pengar och det är den som har ansvaret som får betala, i det här fallet Trafikverket.

Uppdraget måste vara att skapa en för alla trafikanter säker lösning.

Alf Rosberg, Moderat

Artikeltaggar

ÅsikterInsändare