Hoppa till huvudinnehållet

Slog sin son – dömd till böter och skadestånd

Publicerad:
Foto: Arkiv

Det var i maj 2022 som pappan slog då sin minderåriga son tre gånger i ansiktet med öppen hand så att sonen fick smärta och svullnad uppstod. Det skedde på en adress i Degerfors.

Nu har pappan fått sin dom.

Det var familjens lägenhet i som pappan tvingade sin son att sitta på huk innan han slog pojken tre gånger i ansiktet.

Tingsrätten skriver i domen att våldet mot pojken bestått av tre slag med öppen hand mot hans ansikte. Det tredje slaget var så pass hårt att pojken föll omkull av kraften. Våldet orsakade honom smärta och pojken har uppgett att det fortfarande sved när han tvättade sitt ansikte efter tre dagar. Härvid ska även beaktas att våldet utövats mot ett barn i förhållandevis ung ålder och av en förälder i det gemensamma hemmet. Pojken har dessutom blivit tillsagd att ställa sig på knäna när han mottagit slagen vilket är försvårande. Utredningen ger dock inte stöd för att slagen utgjort ett led i en uppfostringsmetod. Sammantaget gör tingsrätten bedömningen att gärningen ska rubriceras som misshandel av normalgraden.

Tingsrätten förklara varför man inte dömde mannen till fängelse.

”I överensstämmelse med den praxis som utvecklats måste emellertid misshandelns närmare karaktär och omständigheterna kring brottet beaktas. I praxis finns också åtskilliga exempel på att en icke frihetsberövande påföljd har valts när det har varit fråga om ett misshandelsbrott av normalgraden som inte har varit av allvarligare beskaffenhet”, skriver tingsrätten i domen.

Pappan döms för misshandel till villkorlig dom och 6 000 kronor i dagsböter. Pappan ska även betala 10 000 kronor i skadestånd till pojken. Beloppet avser ersättning för kränkning.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDagsböterDegerforsFängelseMisshandelSkadestånd

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.