Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogakille tog upp Lockerud till SSL: ”Det är enormt stort”

Publicerad:
Mickael Fredriksson tillsammans med dottern Viola och sonen Valde. Foto: Karin Viola Eriksson

Karlskogakillen Mickael Fredriksson förde under söndagen upp sitt IBK Lockerud Mariestad till Svenska superligan i innebandy.

– Jag blir känslosam bara jag pratar om det, säger han dagen efter 7–5-segern mot Västerås.

Mickael Fredriksson inledde sin tränarkarriär i Karlskoga innebandy. Förutom en avstickare till Jönköping har han gjort merparten av sina år som tränare i Lockerud.

Under söndagen väntade en helt avgörande kvalmatch om en plats till SSL mot Västerås på bortaplan.

– Vi hade vänt 2–5 till seger med 7–6 i matchen före. Då var det någonting som lossnade. Den segern gav oss en enorm boost samtidigt som det tog väldigt hårt på Västerås.

– Även om vi var i underläge var jag aldrig orolig. Vi spelade så himla bra. Vi var harmoniska och lugna. Matchen kunde ha slutat 12–5.

Segersiffrorna skrevs till sist till 7–5 och firandet visste inga gränser.

– När man är mitt i det så tänker man inte så mycket på det. Hur kommer det att se ut om vi vinner? Det var säkert 300–400 supportrar från Mariestad i Västerås. Vi firade tillsammans på planen. När vi kom hem till Mariestad fick vi en blåljus-eskort. Bara det var helt overkligt. Vid hallen stod det också ett stort gäng och tog emot oss. Sedan var det segerfest hela natten.

Hur stort är det här för dig?

– Det är svårt att rangordna. Jag vet vad innebandyn betyder för Mariestad och vad Lockerud gjort för sporten i stort. Jag har fått så mycket gratulationer från tidigare VM- och SM-medaljörer. Det här är stort. Jag har varit i klubben i över tio år och att få göra något sådant här. Att vinna ett kval och gå upp. Det är enormt stort. Jag blir känslosam bara jag pratar om det.

Lockerud fick kämpa hela säsongen för att ta en av kvalplatserna till SSL.

– Det var ingen räkmacka under seriespelet. Det var vi och Skoghall som gjorde upp om den sista kvalplatsen i den sista omgången. När vi väl kom in i kvalet så kändes det som att vi redan spelat en kvalmatch. Vi fick kriga hela säsongen och det stärkte oss.

Är SSL någonting som Lockerud satsat mot?

– När jag skrev på så pratade vi om vad vi ville göra och vad vi skulle ha för målsättning. Sedan dess har det blivit ny styrelse och det har förändrats lite. Men jag och sportchefen har jobbat mot SSL. Det här kommer inte som en chock för mig eller föreningen.

– Nu är en av de mest anrika innebandyföreningarna tillbaka i SSL och det är många i Sverige glada över. Det är inget anonymt lag som gör comeback. Jag tror definitivt att klubben är här för att stanna. Det är i SSL som vi ska vara.

I Lockeruds trupp ingår Degerforstjejen Mathilda Unzeitig. Det har däremot inte blivit några matcher den här säsongen på grund av en knäskada.

– Hon brottas med det fortfarande. Ambitionen är att hon kommer tillbaka och spelar. Hon har varit med mycket kring laget och är väldigt delaktig. Hon spelade en otroligt bra innebandy innan skadan så jag hoppas att hon kan komma tillbaka helt och hållet.

Mathilda Unzeitig.
Mathilda Unzeitig. Foto: Erik Wallskog

Artikeltaggar

IBK Lockerud MariestadInnebandyMathilda UnzeitigMickael Fredriksson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.