Hoppa till huvudinnehållet

Därför sänktes arvodet som överklagas – gjorde ingen bedömning om varför

Publicerad:
”Avsäger han sig sitt uppdrag och det kommer en ny ordförande återgår arvode till vad det var innan sänkningen”, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande.
”Avsäger han sig sitt uppdrag och det kommer en ny ordförande återgår arvode till vad det var innan sänkningen”, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: KT-Kuriren

Det finns en enkel förklaring till varför Ola Karlssons (M) arvode sänktes. Ola Karlsson bad själv om sänkningen.

– Vi fick ett önskemål från socialnämndens ordförande om att få mindre betalt, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det tycker inte Tony Ring, tillika ordförande för kommunstyrelsens arbetsutskott var något konstigt i sig, men han poängterar att arvodesreglementet som togs förra året ska gälla.

– Vi var inte intresserade av att ändra reglementet som vi hade lagt ned så mycket energi på, utan det tycker vi ska vara. Men om någon kommer och vill få mindre betalt så tycker jag att det känns rimligt att man går den personen till mötes, säger han.

Det här hade aldrig varit intressant att lyfta om någon hade begärt att få mer
Tony Ring (M)

Det nya reglementet klubbades av kommunfullmäktige och ändringen av Ola Karlssons arvode av två personer i kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau. Den springande punkten är om utskottet får lov att fatta den här typen av beslut.

– Jag kollade förstås detta med SKR, Sveriges kommuner och regioner, och en jurist. Deras uppfattning är att kommunstyrelsens arbetsutskott har tolkningsföreträde, säger Tony Ring.

Han fortsätter:

– Det här hade aldrig varit intressant att lyfta om någon hade begärt att få mer.

Förvaltningsrätten avgör

Han menar att kombinationen av arbetsutskottets tolkningsföreträde och Ola Karlssons eget önskemål gjorde det rimligt att gå Karlsson till mötes i sänkningen. Den bakomliggande anledningen till Ola Karlssons önskemål togs inte upp av arbetsutskottet.

– Det var inget vi gjorde någon bedömning av, utan det var att han ville få sänkt arvode. Det finns ju idealister i alla ändar, säger Tony Ring och tillägger:

– Det var inget vi behövde ta ställning till.

Att saken nu tas upp av förvaltningsrätten kommer att avgöra om arbetsutskottet hade rätt att fatta beslutet om sänkningen. Enligt Tony Ring gäller sänkning endast under tiden som Ola Karlsson är socialnämndens ordförande.

– Avsäger han sig sitt uppdrag och det kommer en ny ordförande återgår arvode till vad det var innan sänkningen.

Deltog inte i beslutet

Av arbetsutskottets fem ledamöter deltog två i beslutet. Tony Ring (M) och Inga-Lill Andersson (C) röstade för. Liselotte Eriksson (S), Ida Edström (S) och Maria Nyberg (V) valde att inte delta i beslutet.

– Socialdemokrater och vänsterpartister väljer väldigt ofta att inte delta och det tycker jag är ett otyg. Då finns det ingen anledning att ha dem där om man ska hårddra det.

Han tycker att folkvalda representanter som inte deltar i beslut är demokratiskt tveksamt.

Hur ska man göra om man inte håller med?

– Då säger man väl nej? Eller kommer med ett annat förslag, menar Tony Ring.

Att oppositionen inte deltar i beslut är något som Tony Ring har noterat öka i antal. Han menar att de hade möjlighet att säga nej då de var i majoritet.

Tony Ring vidareutvecklar sitt resonemang:

– Då tycker jag att det är jättemärkligt, att man efter att inte deltagit i beslutet och inte ens sagt vad man tycker, har en representant för samma parti som överklagar beslutet. Jag är starkt kritisk till hela tillvägagångssättet från Socialdemokraterna i den här frågan.

Läs också:

Rings (M) känga får oppositionen att resa ragg: ”Oansvarig att säga ja”Politisk veteran överklagar arvodessänkning: ”För många frågetecken”Ola Karlsson (M) pensionsstraffas av äldre avtal

Artikeltaggar

KommunstyrelsenModeraternaOla KarlssonPolitikSocialdemokraternaTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.